Strängnäs talar ut! Sveriges första kommunförfattare fick nästan alla i stan att börja skriva

Av Kulturreportaget i P1

Avsnittet publicerades: 12/16/2019

Beskrivning

"Jag färdas mellan nu och då" är en tjock antologi med texter om livet i Strängnäs kommun av de som bor där. Katarina Wikars åkte dit och träffade bland andra kommunförfattaren Magnus Utvik.

Att hjälpa människor att uttrycka sig i skrift är ett viktigt demokratiprojekt, säger kulturchefen Christer Hermansson, som sökte pengar från Kulturrådet för att anställa en kommunförfattare. Magnus Utvik fick jobbet och har bedrivit uppsökande verksamhet för att nå dem som aldrig varit i kontakt med biblioteket. Han leder också skrivarcirklar, bland annat en på Mariefredsanstalten. - Nu har vi inte plats för alla som vill vara med och skriva, säger han. Åldersspannet på dem som är med i antologin är 18 till 94 år, och det krävs mod att skriva och låta andra läsa, menar Magnus Utvik. Både Emelie Fransson och Malin Bergman är med i antologin och ska fortsätta skriva i vår. - När min pappa var dog var det enda som var kvar på hans mobil min text, berättar Malin Bergman. Ett reportage av Katarina Wikars.

Om podcasten

Reportage från kulturredaktionen P1 som introducerar, fördjupar och analyserar. Ansvarig utgivare: Katarina Dahlgren Svanevik