P3 Spel

DOKUMENTÄR: Kodknäckarna

av P3 Spel | Publicerades 3/13/2019

Följ med P3 Spel till spelkopieringens början med mytomspunna figurer, avancerade hierarkier, hackerattacker och den stora tävlingen om vem som först knäcker ett spel.

Över skolgårdar spred det sig som en farsot över Sverige: piratkopieringen av spel. Under 80-talet växte nämligen en rad svenska grupper fram som specialiserade sig på en sak, att knäcka alla spel som släpptess och sprida dem till så många som möjligt. Det var här det omtalade fenomenet med svenska pirater fick sin början, men det var även här tusentals unga svenskar först fick en relation till datorer och spel. Hör P3 Spels Angelica Norgren berätta om hur den första spelkoperingsvågen sköljde över Sverige. Författaren Jimmy Wilhelmsson berättar om hur det gick till när datorn tidigt blev en folkrörelse. Medverkar gör dessutom Linus Walleij, eller "King Fisher" som han brukade kalla sig när han var en del av den innersta kretsen av kodknäckargruppen Triad.

Om Podcasten

Podden som ger dig koll på allt som händer inom gaming och dessutom berättar de mest spännande historierna från spelvärlden. Ansvarig utgivare: Cajsa Lindberg