Tyngre Rehab

PRP vid senbesvär – är det något att hänga i julgranen?

av Tyngre Rehab | Publicerades 8/17/2019

I veckans avsnitt diskuterar grabbarna kring blodplättrik plasma (PRP – platelet rich plasma). Som grund till diskussion utgör artikeln ”PRP vid senbesvär - Är det nått att hänga i julgranen?" skriven av Kenneth Färnqvist.

Under senare år har PRP växt fram som ett behandlingsalternativ för att förbättra läkningsprocessen vid olika muskuloskeletala besvär (tendinopati, artros, ligamentskador). Man tar ut patientens eget blod och spinner det i en centrifug för att åstadkomma detta. Koncentratet injiceras sedan i problemområdet.

Även om PRP visat sig vara effektivt för läkning av vävnad i basforskning/djurförsök, så är frågan vilka effekter det har på människor?

Vad är PRP och hur är det tänkt att fungera? Ska vi använda oss av PRP som behandling?

Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts (iTunes) - lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.

Följ Tyngre Rehab och värdarna på Instagram: @TyngrerehabDaniel Andréasson, Kenneth FärnqvistAdrian Valkeaoja och Erwin Lindén.

Om Podcasten

I Tyngre Rehab podcast diskuterar värdarna Daniel Andréasson, Erwin Linden, Adrian Valkeaoja och Kenneth Färnqvist allt som berör rehab, träning och smärta. Ambitionen är att förmedla evidensbaserad kunskap på ett lättbegripligt sätt som alla lyssnare kan ha nytta av. Följ oss på instagram under @tyngrerehab där vi lägger upp nyheter, studier och notiser inom områden vi finner intressanta.