Avsnitt 132: Andreas Håkansson

Denna vecka gör Jacob och Wille en djupdykning i termer så som processat och naturligt i dagens avsnitt av podden. Som hjälp har de professor Andreas Håkansson som forskar på hur man kan effektivisera och förbättra livsmedelsproduktion i större skala och som även har ett eget större intresse i hur människor ser på mat och livsmedelsproduktion. Andreas Håkansson har också skrivit boken "Det ängsliga matsamhället - Det fina med färdigmaten" som handlar just om hur konsumenter ser på maten de äter och de processer som den har genomgått. På Tyngre Träningssnacks instagram kan du hitta bilder relaterat till detta (och tidigare) avsnitt. Hålltider 00:00:00 Jacob och Willes liv - i korthet 00:02:58 Dagens gäst, Andreas Håkansson 00:03:33 Hur slår man den perfekta majonnäsen? 00:04:54 Andreas forskning inom livsmedelsteknik 00:10:37 Människors inställning till processad mat 00:12:21 Det ängsliga matsamhället - det fina med färdigmaten 00:13:21 Kan den negativa synen på processad mat vara människors förenklade riktlinjer för att välja bättre livsmedel? 00:17:57 Eventuella problem med att kalla ultraprocessad mat dålig 00:20:20 Svårigheterna med att se att korrelationen processat-dåligt innebär att allt processat är dåligt 00:22:15 Processad mat kan vara mycket mer klimatsmart 00:25:19 Fabriksmat innehåller ofta mindre mängder av ämnen som ses som giftiga 00:28:49 Företagens agenda där får hälsa inte är nr 1 00:31:29 Forskning för att minska svinn och göra maten bättre 00:35:33 Vad Andreas tycker att matindustrin gör extra dåligt idag 00:39:17 Problemet och riskerna med när folk inte vill ha konserveringsmedel i maten 00:43:47 Natriumbensoat finns även i naturen 00:47:56 Arbetet med att försöka öka produkten utan mer miljöpåverkan 00:52:14 Lekmanna toxikologi och problemet med konserveringsmedel 00:56:26 Problemet med enkla riktlinjer när kosten är komplicerat 01:03:39 Diskussionen kring naturlig och onaturlig mat 01:04:58 Nutritionism, livsmedelsindustrin och blir maten nyttigare? 01:08:46 Svårigheten att veta hur ett livsmedel verkligen är producerat och vad det innehåller 01:12:31 Är Andreas köpt av industrin? 01:13:53 Mycket samarbete med industrin är vad som förväntas och det är nödvändigt 01:18:06 Regerings mål att svensk livsmedelsindustri ska öka

Om Podcasten

Följ med på djupet när fysioterapeuterna Jacob Gudiol och William Valkeaoja snackar träning.