Avsnitt 175: Ultraprocessad mat och för stort kaloriintag

Veckans Tyngre Träningssnack inleds med en diskussion kring fysträning av fotbollsspelare och svårigheterna med att få vissa stora talanger att arbeta för att förbättra sig själv ytterligare. Efter det så hamnar sedan fokus på termen ultraprocessad mat och den första välkontrollerade interventionsstudien på den här typen av kost. Du får veta vad man menar med termen, hur studien var uppbyggd och varför resultaten är väldigt intressanta samtidigt som de väcker en hel del frågor. På Tyngre Träningssnacks instagram kan du hitta bilder relaterat till detta (och tidigare) avsnitt. Hålltider 00:00:00 Gudiol har köpt nya träningsprylar 00:07:18 Ska Jacob bli fotbollstränare och vad vet Colting om fotboll? 00:15:57 Ultraprocessad mat och hälsa 00:17:35 Upplägget på den första välkontrollerade interventionsstudien 00:19:51 Vad betyder ultraprocessad mat? 00:23:35 Försökspersonerna åt betydligt mer när de fick ultraprocessad mat 00:25:09 Studien var om något riggad mot att det skulle bli en mindre effekt 00:29:59 Försökspersonerna åt lika mycket protein på de två dieterna 00:31:07 De åt också lika mycket socker 00:32:30 Försökspersonerna åt den ultraprocessade maten snabbare 00:34:56 En svaghet med studien - försökspersonerna visste syftet 00:38:25 Försökspersonerna fick skatta hur god de tyckte maten var 00:42:07 Bra studier leder till fler frågor, dåliga studier får en bara att sucka 00:42:48 Ultraprocessad mat - en sämre definierad kategori men kanske mer användbar rent praktiskt? 00:45:06 Hur företag lurar konsumenter med "utan tillsatt socker" och liknande formuleringar 00:47:17 Är maten dålig för kroppen för sig själv eller är det hur den får oss att äta? 00:50:51 Padel, pingis och andra fantastiska motionssporter

Om Podcasten

Följ med på djupet när fysioterapeuterna Jacob Gudiol och William Valkeaoja snackar träning.