Vad ska vi äta och hur blir vädret?

På midsommarafton besvarar vi två av de viktigaste trivselfrågorna på sjön, nämligen hur man prickar in fint väder och hur man snor ihop en riktigt god måltid under enkla förhållanden. Kocken Carl Styvén berättar vilka konserver och torrvaror som alltid bör finnas i båten, och meteorologen Per Råhnängen talar om hur man bäst använder och tolkar de olika väderlekstjänsterna i mobilen. Vi gör också en avstickare till ett båtmuseum i Piteå och pratar med en sjökapten på Svalbard.

Lyssna på Båtlivet i P4 på midsommarafton efter 15-nyheterna. Carl Styvéns recept på en snabb pastarätt från båtens basförråd: Pasta (gärna fylld torkad pasta, men vanlig spagetti går också bra) Pesto Rökta musslor på bruk Koka pastan och häll av vattnet. Rör i peston och de rökta musslorna. Klart! Sillunch för lata dagar (ur boken Mat ombord av Carl Styvén och Henrik Styvén) Två sorters inlagd sill Kokt potatis Gräddfil Dill och gräslök Hårdkokt ägg eller äggröra Ost, till exempel Västerbottens- eller brännvinsost Hårt bröd Smör Wraps som passar att äta när det gungar ordentligt (ur boken Mat ombord av Carl Styvén och Henrik Styvén) Tortillabröd 1 grillad kyckling eller 500 g rökt makrill Sallad Caesardressing Fyll bröden med kyckling eller makrill och sallad. Ringla över dressing. Rulla och servera.

Om Podcasten

Du hör om sjösäkerhet, båtnostalgi och sjövett – allt kryddat med verkliga historier från de sju haven. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Dan Granlund