Sommar i P1 är igång för sommaren 2022

Äntligen är sommarpratarna igång, först ut är programledaren Pär Lernström. Pär leder bl.a. Idol, Talang och kockarnas kamp och tar.

Avsnittet handlar till stor del om Pärs pappa och hans beroende.


Avsnittet kan ni lyssna på här


Alla nuvarande och kommande avsnitt från Sommar i P1 kan ni hitta här

Av: podcasts.nu - Publicerad 6/25/2022

Poddtoppen - En sida med populära poddar

Poddtoppen är en sida där vi listar våra mest spelade poddar och avsnitt. Här visar vi bland annat dagens mest spelade poddar men även nya och trendiga poddar.

Vi har varit igång sedan 2012, då det fanns ett 100-tal poddar i Sverige. Idag har vi ett enormt utbud och det blir svårare och svårare att hitta nya podcasts att lyssna på. Poddtoppen ska vara ett sätt att enklare kunna upptäcka nya podcasts att lyssna på.

Poddtoppen består av bland annat:

Nytt och trendigt

Nytt och trendigt är en sektion där vi visar de mest spelade poddarna med färre än 10 släppta avsnitt. Det här är en lista där vi vill lyfta fram det nya som börjar få en del spelningar.

Topplista från iTunes

I topplistan från itunes visar vi de 20 mest populära poddarna från Podcasterappen på iPhone. Den baseras på ett stort antal användare och har visat sig vara en väldigt värdeful lista för oss själva för att upptäcka nytt.

Trendigt för dagen

Varje dag kommer en unik lista av poddar upp, t.ex Trendigt Onsdagar. Här listar vi de poddar som släpper nytt avsnitt på just den här dagen samtidigt som den också är populär hos oss.

Mest spelade avsnitt idag

Här listar vi de avsnitt som har lyssnats på mest det senaste dygnet. I den här listan kan det dyka upp riktigt spännande avsnitt, som t.ex fått spridning tack vare er delning av avsnitt till andra. Sånt gillar vi!

Av: podcasts.nu - Publicerad 6/22/2022

Sommarpratare i P1 2022

I Sommar i P1 kan du höra årets och tidigare års sommarpratare - Personliga berättelser som definierar vår tid.

Sommarpratarna för sommaren 2022 är nu släppta

Äntligen har vi fått veta vilka som blir sommarpratare den här sommaren. Sommar i P1 har en lång tradition och hade sitt första prat redan sommaren 1959. Programmet bjuder på breda ämnen och personer med fina personliga berättelser.

Lyssna på Sommar i P1 gör du enklast här hos oss på Sommar i P1

Sommarpratare 2022:


Av: podcasts.nu - Publicerad 6/20/2022

Podcasts har sett en explosiv tillväxt i Sverige och i resten av världen 

Podcasts har vuxit från någonting nischat som bara fanns inom specifika genrer till att bli en mångmiljardindustri med enorm tillväxt. Idag så finns det poddar som berör allting mellan himmel och jord och det finns stora pengar att tjäna inom mediet. 

Ja, idag så går det inte att gå in på appen som man har för att lyssna på musik utan att också få rekommendationer och förslag kring olika podcasts med olika ämnen. Oavsett om man tycker om schack eller betting utan svensk licens så kan man hitta någonting som faller en i smaken. I den här texten kommer vi att gå igenom hur scenen ser ut, samt ge en snabb överblick kring några av de populäraste typerna av poddar som finns där ute. 

Podcastappar 

Idag så är det vanligast att folk använder sig av någon form av app för att lyssna på poddar. När det precis började bli en grej under tidigt 2010-tal så var det vanligast att man laddade upp poddar till sin egen hemsida. Det dröjde dock inte länge innan många företag började erbjuda appar för att underlätta den här processen, och idag så finns det en hel uppsjö av varianter att välja bland.

Podcastföretag

Idag så finns det en lång rad olika producenter av poddar som har flera program under ett och samma tak. Dessa produktionsbolag fungerar till mångt och mycket som produktionsbolag för andra medier och har då också kontor och dedikerade studios där inspelningarna sker. 

Så tjänar de pengar

Även om de som driver podden ofta får betalt beroende på hur många som lyssnar så finns det primärt två olika sätt för att dra in pengar på riktigt. Den första är genom sponsrade samarbeten och reklam som läses upp under programmets gång. 

Den andra är genom ett separat företag som kallas för Patreon. Där kan lyssnare välja bland olika prenumerationer för att varje månad stödja podcasten ekonomiskt samtidigt som man själva ofta får ta del av bonusmaterial eller nås av nya släpp tidigare. 

De största når miljontals lyssnare

De största podcastsen i världen når miljontals lyssnare varje vecka och kan därför också dra in enorma summor pengar genom betalda samarbeten. På grund av detta så har det på senare år blivit vanligt att podcasts skriver kontrakt för att enbart ge ut dem på en plattform. Det tydligaste exemplet på detta är Joe Rogan, som driver en av världens absolut mest populära i sitt slag. 

Enorm konkurrens 

Det finns en enorm konkurrens på dagens marknad och det kan vara väldigt svårt att få en fot innanför dörren och få sin podd att växa. Det krävs oftast att man kommer med ett unikt och intressant koncept, eller har en publik sedan tidigare som man kan använda för att växa sig stor.

Olika ämnen 

Här nedanför så kommer vi att lista några av de populäraste ämnen som finns för podcasts, utan någon inbördes ordning. 

Sport och betting utan svensk licens 

Olika sport och bettingpoddar är oerhört populärt. Här kan det talas om allting ifrån specifika lag och hur deras säsonger ser ut eller så ges det ut i samband med matcher. 

Samtalspoddar

I samtalspoddar så är det oftast värdarna som är den själva dragningskraften. Här kan det pratas om allting från vardagliga problem och händelser till stora och omvälvande ämnen. 

Brott och straff 

Att tala om gamla mord och brott är ett oerhört populärt ämne och idag så finns det en enorm mängd olika poddar om allting från seriemördare till företagsbrott. 

Dokumentärer och berättelser 

Olika dokumentärer och berättelser gör sig väldigt bra i podcastformat och i Sverige så är en av de absolut mest populära poddarna P3 Dokumentär.

Av: podcasts.nu - Publicerad 6/19/2022