110. Njutningar i en Concorde och varför man ska ”beklaga” sorgen

Edward Blom drömmer om en app som skulle kunna berätta när man ska ta ut ölflaskorna ur kylen, och Mats Ryd kan meddela att Edwards behov av att ha koll på öltemperaturer används som matematikexempel i undervisningen.Medan Edward spelar schack utan pokerfejs med sin son funderar Mats på om man kan låta döpa sitt barn i tryffelspad eller kanske vichyvatten.Ett intressant brev från en lyssnare från Östra rikshalvan reder ut hur det egentligen förhåller sig med vissa finska livsmedel, nämligen karelska piroger med äggsmör, lonkero på burk samt ”parisare”/korvhamburgare/”björneborgare” – vilket i sin tur leder till ett långt och initierat samtal om hur knepigt det kan vara att fastställa maträtters ursprung, med Skagenröra som ett av flera exempel (det där sista blev nästan något för bingobrickan, men bara nästan).Apropå mathistoria läser Mats upp vilken meny passagerarna bjöds på under Concordeplanets allra första flygning (från Bahrain till London 1976) och vilka drycker som serverades till maten – och Edward beklagar, tro det eller ej, att teknikutvecklingen vad gäller flygturer faktiskt gått bakåt.Apropå beklaganden reder Edward en gång ut för alla vad det faktiskt innebär ”att beklaga sorgen” och manar alla att gå till källorna, i det här fallet närmare bestämt Svenska akademiens ordbok.Skriv till oss! Adressen är: podden@edwardblom.seSponsra gärna podden (d v s våra kostnader för tekniken)! Läs mer här: https://www.patreon.com/join/edwardblom Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Om Podcasten

Det bjuds på underhållning, vardagslivsberättelser, folkbildning, vanvettiga skratt och – inte minst – initierade samtal om mat och dryck på detta barockt dignande smörgåsbord, uppdukat av gastronomerna Edward Blom och Mats Ryd. Edward Blom har under de senaste åren blivit populär, för att inte säga folkkär, för sin öppna personlighet, livsglädje och smittande entusiasm, särskilt när det handlar om mat-, restaurang- och kulturhistoria. Här sekunderas han av Mats Ryd, som är kommunikatör inom mat och dryck – men framför allt en person närmast besatt av att dricka fantastiska viner och äta utvalda delikatesser. Han talar lika lågmält och långsamt som Edward yvigt och snabbt.Tillsammans bjuder de på massor av kunskap samt berättelser, reseminnen och anekdoter från sina liv som gourmeter, präglat av rejäla doser alkoholromantik. Edward Bloms smörgåsbord innehåller även stora portioner kulturhistoria, etikett och poesi. Ibland dyker podden upp på diverse krogar på sta’n. Då det kan bli väldigt uppsluppet, utan att de båda gastronomerna ändå helt tappar konceptet eller trasslar in sig i hörlurstrådarna.Podden har fått en dedikerad lyssnarskara, av vilka många säger sig ha lyssnat flera gånger på varje avsnitt! Och statistiken visar att nästan ingen som börjat lyssna på ett program stänger av innan de nått slutet.Skriv till redaktionen för Edward Bloms smörgåsbord: podden@edwardblom.se. Vi tar gärna emot lyssnarnas etikettsfrågor, förslag på innehåll, allmänna synpunkter samt glada tillrop. Skål! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.