112. Träd i skallen och västkustens njutningar

Edward Bloms hustru, Gunilla Kinn Blom, fick en rutten trädtopp i huvudet och blev därför tvungen att ta över podden. Märkligt orsakssamband? Hon besökte helt enkelt akuten och var rädd att då kunna ha fått covid, varför hon isolerade sig från familjen – och Edward fick akut anmäla sig pappaledig och ställa in samtliga jobb.     Gunilla berättar således om hur hon har ”husmorssemester” på källarplanet, inreder gästrummen, webbshoppar och inventerar vinkällaren, medan Edward är heltidspappa och sköter alla hushållsbestyr på övervåningen. Samtidigt har Mats Ryd lämnat sitt dekadenta nöjesliv och går runt, runt hemma i sin lägenhet i väntan på hustruns nedkomst.     När de möts över nätet exploderar dock båda i entusiastiskt tal om tempereringsappar, matematik; advokater, vinkällare, samt bästa terapin för en sönderstressad småbarnsförälder. Via tal om ”lessepska migrationen” och faran att gå barfota vid Medelhavet leds vi naturligt över till dagens huvudämne: Den optimala ”road tripen” (bilsemestern) längs Sveriges norra västkust.  Mats (som för en gångs skull slipper avbrytas av Edward) gör en ingående genomgång av Västkustens alla för- och nackdelar. Han rekommenderar: gratinerade havskräftor och vit bourgogne i Marstrand, ostron och bad på Kärringön, inspekterande av det historiska badhuset i Lysekil, middag på Brygghuset i Fiskebäckskil, fiskauktionen och nattklubbsbesök i Smögen, bad på Hållö, färska räkor i Grebbestad, solnedgång i Fjällbacka, naturupplevelser på både Väderöarna och Tjurpannan samt slutligen ett besök på, i tidigare poddar lovordade, restaurangen Café Västbacken – samt (om magen inte vuxit för mycket) en promenad genom det trånga Målarklöva. Förbered er på bilköer, undvik rökta räkor och platser som påminner om Oxelösunds torg lyder Mats allmänna rekommendationer.    Gunilla kontrar med lite mer kortfattade minnen från Road Trips i USA. Och avsnittet avslutas med en grundlig genomgång av de bästa råvaror man kan lägga på en kolgrill, samt en sorts vårdikt.    Och allra sist uttrycks sympati med de stackars restaurangägare som stångas mot Tillväxtverket, vilket nyligen skildrades i ”Uppdrag: granskning” : https://www.svtplay.se/video/30713170/uppdrag-granskning/uppdrag-granskning-avsnitt-13-4 Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Om Podcasten

Det bjuds på underhållning, vardagslivsberättelser, folkbildning, vanvettiga skratt och – inte minst – initierade samtal om mat och dryck på detta barockt dignande smörgåsbord, uppdukat av gastronomerna Edward Blom och Mats Ryd. Edward Blom har under de senaste åren blivit populär, för att inte säga folkkär, för sin öppna personlighet, livsglädje och smittande entusiasm, särskilt när det handlar om mat-, restaurang- och kulturhistoria. Här sekunderas han av Mats Ryd, som är kommunikatör inom mat och dryck – men framför allt en person närmast besatt av att dricka fantastiska viner och äta utvalda delikatesser. Han talar lika lågmält och långsamt som Edward yvigt och snabbt.Tillsammans bjuder de på massor av kunskap samt berättelser, reseminnen och anekdoter från sina liv som gourmeter, präglat av rejäla doser alkoholromantik. Edward Bloms smörgåsbord innehåller även stora portioner kulturhistoria, etikett och poesi. Ibland dyker podden upp på diverse krogar på sta’n. Då det kan bli väldigt uppsluppet, utan att de båda gastronomerna ändå helt tappar konceptet eller trasslar in sig i hörlurstrådarna.Podden har fått en dedikerad lyssnarskara, av vilka många säger sig ha lyssnat flera gånger på varje avsnitt! Och statistiken visar att nästan ingen som börjat lyssna på ett program stänger av innan de nått slutet.Skriv till redaktionen för Edward Bloms smörgåsbord: podden@edwardblom.se. Vi tar gärna emot lyssnarnas etikettsfrågor, förslag på innehåll, allmänna synpunkter samt glada tillrop. Skål! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.