114. Saltkråkan, skumma bananer och studentmössor

Åter dags för ett ”vanligt” avsnitt, efter tidigare samtal om liv och död – men inte mindre seriösa diskussioner för det, när Edward Blom och Mats Ryd är i farten. Mats ger först intryck av att vara i gammalt gott finsmakarslag, efter en inköpsrunda med allehanda delikatesser. Men tillvaron är ändå förändrad för gott, när den nyblivne småbarnsföräldern däckar i förtid – efter att ha njutit av godsaker som hans respektive inte fått äta på flera gravida månader.Den kommande nyinspelningen av ”Vi på Saltkråkan” har redan engagerat kulturskribentkåren i flera veckor – men Edward och Mats fortsätter diskussionen, med många goda argument om varför projektet är helt feltänkt och om rollfigurerna Malins och Melkers betydelse. De kommer även in på vilka Astrid Lindgrenfilmer som det vore klokare att göra nya versioner av.Tack vare en lyssnarfråga om huruvida man som gäst får äta snabbt och glupskt eller ej får Mats tips om hur han enklast kan mota bort risken för blodsockerfall när han är på kalas – och så lyckas han äntligen få podden att handla om asfalt (åtminstone litegrann). Edward hittar den felande länken mellan banangodis och veteöl, nämligen isopentylacetat – och Mats tycker plötsligt att hela poddepisoden känns som en lucköppning. De båda gastronomerna hinner även komma in på hur man uttalar ”amish”, ”lonkero” och ”karjalanpiirakka”, innan Edward redogör för studentmössans kulturhistoria och talar om när man som student och före detta student bör bära sin vita eller möjligtvis gula mössa – och så sjunger de tu unisont ”Vintern ra’”!P S Sponsra gärna fortsatta nyinspelningar av podden, det vill säga bidra till våra inspelningskostnader! Läs mer här: https://play.acast.com/s/edwardblomOch skriv gärna till oss, på adressen podden@edwardblom.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Om Podcasten

Det bjuds på underhållning, vardagslivsberättelser, folkbildning, vanvettiga skratt och – inte minst – initierade samtal om mat och dryck på detta barockt dignande smörgåsbord, uppdukat av gastronomerna Edward Blom och Mats Ryd. Edward Blom har under de senaste åren blivit populär, för att inte säga folkkär, för sin öppna personlighet, livsglädje och smittande entusiasm, särskilt när det handlar om mat-, restaurang- och kulturhistoria. Här sekunderas han av Mats Ryd, som är kommunikatör inom mat och dryck – men framför allt en person närmast besatt av att dricka fantastiska viner och äta utvalda delikatesser. Han talar lika lågmält och långsamt som Edward yvigt och snabbt.Tillsammans bjuder de på massor av kunskap samt berättelser, reseminnen och anekdoter från sina liv som gourmeter, präglat av rejäla doser alkoholromantik. Edward Bloms smörgåsbord innehåller även stora portioner kulturhistoria, etikett och poesi. Ibland dyker podden upp på diverse krogar på sta’n. Då det kan bli väldigt uppsluppet, utan att de båda gastronomerna ändå helt tappar konceptet eller trasslar in sig i hörlurstrådarna.Podden har fått en dedikerad lyssnarskara, av vilka många säger sig ha lyssnat flera gånger på varje avsnitt! Och statistiken visar att nästan ingen som börjat lyssna på ett program stänger av innan de nått slutet.Skriv till redaktionen för Edward Bloms smörgåsbord: podden@edwardblom.se. Vi tar gärna emot lyssnarnas etikettsfrågor, förslag på innehåll, allmänna synpunkter samt glada tillrop. Skål! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.