124. Grande finale med gravöl (och en massa andra drycker)

Dags att dricka gravöl för podden, men även en hel del andra drycker. Mycket alkoholromantik blir det, som sig bör, i det allra sista avsnittet av ”Edward Bloms smörgåsbord” som även det spelats in på krogen Den Gyldene freden i Gamla stan.De tu gastronomerna spekulerar om den framtida skafferipodd som Mats Ryd skulle kunna göra tillsammans med Carl Jan Granqvist, med nattchampagne, kaviar och en bubbelpool med anklever – men de diskuterar också mer världsliga ting, som Bermudasshorts, Hawaiiskjortor och Sandefjordssåsens ursprung.Edward visar först hur hemmastadd han är i moderna populärkulturfenomen såsom mukbang och TikTok, för att sedan djupdyka ner i den svenska kulturhistoriens allra ädlaste lager. I förra avsnittet avhandlades Den Gyldene fredens äldre historia; här fortsätter han att berätta om Evert Taubes nära koppling till krogen. Mecenater, grosshandlare, vissångare och andra kulturpersonligheter defilerar i samtalet, och Mats och Edward passar även på att apropå lyssnarfrågor slå fast hur man får till en fluffig och tjock béarnaisesås samt utfordrar hela släkten med gås!Den som inte lyssnat på alla 124 poddavsnitt (egentligen fler, om man räknar in alla halvor!) vi producerat under fyra år får här en behändig sammanfattning av dem alla i några punkter: som att det är viktigt att alltid använda smör och grädde, att worchestershiresås passar till allt och att man inte bör ta höga bostadslån om det innebär att man måste köpa tristare ostar. Mats talar om vilka ”De tre b:na” är, och Edward kommer strax in på sina många egna minnen av Freden, från ”de gyllene timmarna” när det var halva priset på mat och dryck till punschkvällar, dryckeslag och trubaduraftnar med sång och citrinchen.Alltsammans avslutas med ett långt samtal om Gauffins dubbelblandning samt med att Mats och Edward stilenligt sjunger ”Så lunka vi så småningom”. Skål – och tack för allt, kära lyssnare! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Om Podcasten

Det bjuds på underhållning, vardagslivsberättelser, folkbildning, vanvettiga skratt och – inte minst – initierade samtal om mat och dryck på detta barockt dignande smörgåsbord, uppdukat av gastronomerna Edward Blom och Mats Ryd. Edward Blom har under de senaste åren blivit populär, för att inte säga folkkär, för sin öppna personlighet, livsglädje och smittande entusiasm, särskilt när det handlar om mat-, restaurang- och kulturhistoria. Här sekunderas han av Mats Ryd, som är kommunikatör inom mat och dryck – men framför allt en person närmast besatt av att dricka fantastiska viner och äta utvalda delikatesser. Han talar lika lågmält och långsamt som Edward yvigt och snabbt.Tillsammans bjuder de på massor av kunskap samt berättelser, reseminnen och anekdoter från sina liv som gourmeter, präglat av rejäla doser alkoholromantik. Edward Bloms smörgåsbord innehåller även stora portioner kulturhistoria, etikett och poesi. Ibland dyker podden upp på diverse krogar på sta’n. Då det kan bli väldigt uppsluppet, utan att de båda gastronomerna ändå helt tappar konceptet eller trasslar in sig i hörlurstrådarna.Podden har fått en dedikerad lyssnarskara, av vilka många säger sig ha lyssnat flera gånger på varje avsnitt! Och statistiken visar att nästan ingen som börjat lyssna på ett program stänger av innan de nått slutet.Skriv till redaktionen för Edward Bloms smörgåsbord: podden@edwardblom.se. Vi tar gärna emot lyssnarnas etikettsfrågor, förslag på innehåll, allmänna synpunkter samt glada tillrop. Skål! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.