126. Smultronlemonad och kypargrogg för er i hängmattan
Det var över ett år sedan sist, men här har ni dem igen: Edward Blom och Mats Ryd dyker upp i era högtalare med ett efterlängtat poddsamtal! Tyvärr påstår dessa åldrande småbarnsfäder att deras hjärnor har krympt, så att de blivit mindre intelligenta och mer virriga, men å andra sidan också mer omhändertagande – och nu vill de ta väl hand om alla poddlyssnare som saknat när de tu gastronomerna går loss i njutningsmedlens förlovade världar.Först av allt förklarar Edward varför han nyligen grillade och åt en svan (möjligen borde han ha långkokat den till någon sorts cygne bourguignon istället). Både Edward och Mats har koll på svanätandets kulturhistoria och svanarnas tradition som skåderätt på de barocka bankettborden, och av bara farten handlar det också om hur diverse småvilt, stör, val och tumlare historiskt har räknats som kungliga egendomar. Edward talar sig varm för den synnerligen initierade kultboken ”Klädvett och klädetikett: en skrift för män i sällskapslivet vilken dessutom upptar något om akademisk dräkt, prästdräkt, uniformer och utmärkelser” av Micael Stehr, och fantiserar om att få spela in podden från fängelset i framtiden på grund av han *råkat* göra reklam för sin högtidssnaps.Mats tar sig en kypargrogg och Edward en Gröna hissen medan de går loss på dagens stora tema: läsk och groggar. Nu får ni veta vilket land som har högst läskkonsumtion per capita i världen, varför Berzelius borde få Nobelpriset i kemi postumt och varför det heter Champis. Eftersom Edward har ett långt förflutet som bryggerihistoriker berättar han om 1800-talets citronbrus, banancider, smultronlemonad, godtemplarmjöd och waltmeisterlemonad. Mats har ett recept på sockerdricka och avslöjar att han samlar på semiantika läskedrycksetiketter, och Edward sjunger Pommac-reklam.Nästan sömlöst glider de från läskeblask över till groggar, allt från Ragnar och Lennart till Syttende Mai Tai och tikidrinkar – bland annat får ni veta vilka som är deras favoritgroggar. Mats redogör för en lunch (nästan) utan slut och Edward om sina problem att leva upp till myten om sig själv inför unga tyska studenter på besök i Sommarstockholm. Podden är bara tillbaka högst sporadiskt, men skicka gärna frågor och diverse önskemål till oss! Adressen är podden@edwardblom.seP S Lyssna gärna till Edwards första publika medieinsats som bryggerihistoriker och läskciceron i Vetenskapsradion (sändes första gången 2004): https://sverigesradio.se/artikel/379624 Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.