50. Pimm’s No 1 – och en himla massa lyssnarfrågor

Podden fyller jämnt, närmare bestämt 50 – avsnitt.Och nu är Edward tillbaka framför poddmikrofonen igen, efter två episoders frånvaro på grund av bokmanusskrivande! Denna gång är det den klassiska sommardrycken Pimm’s som Mats häller upp i glasen, vilket får de tu dryckeskonnässörerna att tala trädgårdsfester i allmänhet och trädgårdsfester med Pimm’s i synnerhet. Edward förklarar varför man med fördel har frysta jordgubbar i sin bål, och varför han nyligen blev tvungen att genomgående omnämna ”Pimm’s” som ”den engelska örtcitrusaperitifen”.Denna episod domineras av många intressanta lyssnarbrev, om allt från solros- och pumpafrön till hur man ska välja champagneglas och hur man får tag på goda ostar även när man bosatt sig på vischan. På en lyssnares önskemål talar de om engelsk mat och om varför den – oförtjänt – fått så dåligt rykte. Edward tipsar om vilka varor man kan shoppa med sig hem från Storbritanniens livsmedelsbutiker, och Mats spår en renässans för varma drinkar.Edward berättar om när någon hög chef på Sveriges Radio ville stuva om i hans Sommarprogram så att det skulle ha blivit ”fake news”. Här i podden är som bekant alkoholromantik till skillnad från i etern inte bara tillåten, utan till och med påbjuden, så en del sådan blir det också. Men det blir även konsumentjournalistik, som när Edward och Mats reder ut hur det är med färgtillsatser i exempelvis rosévin.Hur man pratar med varandra i förhållanden är nästa diskussionsämne, och apropå förhållanden och goda ostar får vi än en gång höra historien om när Edward fick ostar på posten under sin bröllopsresa – samt får veta att hans fantomsmärtor efter utebliven portugisisk spädgris består!Avslutningsvis läser Edward som vanligt en dikt, denna gång är det Oskar Levertins (1862–1906) ”På judiska kyrkogården i Prag”.Som nämndes i podden går det bra att skicka mail, till: podden@edwardblom.se Ställ frågor till Edward och Mats (eller kanske frågor om Edward till Gunilla!) eller kom med glada tillrop och förslag på ämnen.Du hittar även podden som film på Youtube: https://youtu.be/-hsoDxSOBS0 Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Om Podcasten

Det bjuds på underhållning, vardagslivsberättelser, folkbildning, vanvettiga skratt och – inte minst – initierade samtal om mat och dryck på detta barockt dignande smörgåsbord, uppdukat av gastronomerna Edward Blom och Mats Ryd. Edward Blom har under de senaste åren blivit populär, för att inte säga folkkär, för sin öppna personlighet, livsglädje och smittande entusiasm, särskilt när det handlar om mat-, restaurang- och kulturhistoria. Här sekunderas han av Mats Ryd, som är kommunikatör inom mat och dryck – men framför allt en person närmast besatt av att dricka fantastiska viner och äta utvalda delikatesser. Han talar lika lågmält och långsamt som Edward yvigt och snabbt.Tillsammans bjuder de på massor av kunskap samt berättelser, reseminnen och anekdoter från sina liv som gourmeter, präglat av rejäla doser alkoholromantik. Edward Bloms smörgåsbord innehåller även stora portioner kulturhistoria, etikett och poesi. Ibland dyker podden upp på diverse krogar på sta’n. Då det kan bli väldigt uppsluppet, utan att de båda gastronomerna ändå helt tappar konceptet eller trasslar in sig i hörlurstrådarna.Podden har fått en dedikerad lyssnarskara, av vilka många säger sig ha lyssnat flera gånger på varje avsnitt! Och statistiken visar att nästan ingen som börjat lyssna på ett program stänger av innan de nått slutet.Skriv till redaktionen för Edward Bloms smörgåsbord: podden@edwardblom.se. Vi tar gärna emot lyssnarnas etikettsfrågor, förslag på innehåll, allmänna synpunkter samt glada tillrop. Skål! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.