68. (Alkohol)romantik i fastlagstider

Dags för den andra delen av livepoddsändningen från Wärdshuset Ulla Winbladh på Djurgården, inspelat den 18 februari. Omgivna av middagsätande poddlyssnare ägnar sig Edward Blom och Mats Ryd denna gång av olika skäl åt tidigare sällan skådad, eller avlyssnad, mängd av (alkohol)romantik.Valentindagen som nyss passerat innebar för Edwards del detta år mysigt, hjärtformat pyssel med barnen på förskolan, medan Mats riktade sina kärlekshandlingar till ädla drycker i en djup källare.Apropå djupa källare resonerar Edward och Mats om ifall arkivarier är sakliga, tråkiga och korrekta eller ej, och om exempelvis en arkivassistent skulle kunna skapa sådana förfalskningar i ett arkiv att dennes släkt får en helt ny framtid.I djupa källare kan man även lagra ostar, vilket osökt för oss in på ämnet hur man matchar Stilton, Roquefort, Comté och andra favoritostar med dessertviner, och Mats tipsar om ett par riktigt prisvärda vinfynd på Systembolaget – bland annat ett som är ultimat till gäddqueneller. Plötsligt dyker en ankfettsexpert, tillika poddens ljudtekniker Henrik Insulander, upp med råd om animaliska fetter, vilket får Edward att än en gång förklara varför grönsaksätare inte bör vara vegetarianer utan tillåta sig bacon, ister, njurtalg och andra fetter som gör livet smakligare.Mats kommer på ett helt nytt användningsområde för botox, när diskussionen handlar om värdiga frackar och partyinriktade smokingar – detta apropå en lyssnarfråga om hur man kan få till fler användningsområde för sin smoking, vilket får många kreativa svarsförslag.När diskussionen handlar om helt hypotetisk hembränning får vi lära oss att det, åtminstone enligt en viss källa i Pajala, tar tio år att lära sig bemästra hembränningsapparater! Även hembränningen har naturligtvis sin kulturhistoria, och med hjälp av Mattias Svenssons kommande bok ”Så roligt ska vi inte ha det” kan Edward förklara vad Limes Norrlandicus innebär i detta fall.Nästa lyssnarfråga handlar om fisket i Färnebofjärden, men framför allt hur man bäst inreder ett före detta vapenskåp till barskåp. Här har Mats och Edward otaliga tips på hur man bör införskaffa flaskor som kan tillfredsställa såväl ”kinkiga whiskynördar” som … tja, egentligen alla som gärna tar sig en drink.Avslutningsvis avslöjar Mats lite mer om sitt estniska ursprung, och så handlar det om tröstmat, ”comfort food”, med smält ost och möjligen bröd, skinka och ägg i olika former!P S Mats vintips denna gång:• Laroche Bourgogne Réserve (artikelnummer 5621)• Olivier Leflaive Bourgogne Les Sétilles (5657)P S 2: Redaktören Gunilla hälsar, apropå en diskussion i podden, att uttalet för den av maraskakörsbär tillverkade kroatiskitalienska likören Maraschino såklart är [maraskino]. :-)P S 3: Sponsra gärna podden genom Patreon: https://www.patreon.com/join/edwardblomP S 4: Maila gärna till: podden@edwardblom.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Om Podcasten

Det bjuds på underhållning, vardagslivsberättelser, folkbildning, vanvettiga skratt och – inte minst – initierade samtal om mat och dryck på detta barockt dignande smörgåsbord, uppdukat av gastronomerna Edward Blom och Mats Ryd. Edward Blom har under de senaste åren blivit populär, för att inte säga folkkär, för sin öppna personlighet, livsglädje och smittande entusiasm, särskilt när det handlar om mat-, restaurang- och kulturhistoria. Här sekunderas han av Mats Ryd, som är kommunikatör inom mat och dryck – men framför allt en person närmast besatt av att dricka fantastiska viner och äta utvalda delikatesser. Han talar lika lågmält och långsamt som Edward yvigt och snabbt.Tillsammans bjuder de på massor av kunskap samt berättelser, reseminnen och anekdoter från sina liv som gourmeter, präglat av rejäla doser alkoholromantik. Edward Bloms smörgåsbord innehåller även stora portioner kulturhistoria, etikett och poesi. Ibland dyker podden upp på diverse krogar på sta’n. Då det kan bli väldigt uppsluppet, utan att de båda gastronomerna ändå helt tappar konceptet eller trasslar in sig i hörlurstrådarna.Podden har fått en dedikerad lyssnarskara, av vilka många säger sig ha lyssnat flera gånger på varje avsnitt! Och statistiken visar att nästan ingen som börjat lyssna på ett program stänger av innan de nått slutet.Skriv till redaktionen för Edward Bloms smörgåsbord: podden@edwardblom.se. Vi tar gärna emot lyssnarnas etikettsfrågor, förslag på innehåll, allmänna synpunkter samt glada tillrop. Skål! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.