71. Man blir glad av ost!

Detta avsnitt är sponsrat av ostimportören Engelmanns.Är ost och te ”den nya grejen”? Det funderar gastronomerna Mats Ryd och Edward Blom på, när de provar och mumsar på fem sorters ostar med matchande drycker. Coronapandemin går inte att komma undan ens i poddstudion, och det visar sig att de tu tacklar den på något olika sätt – Edward funderar på hur människor i alla tider försökt förbereda sig för döden, medan Mats föredrar att tänka på glada händelser som kan tänkas ske inom en inte alltför avlägsen framtid. Det blir även en obligatorisk, pandemi-relaterad diskussion om toalettpapper där Edward argumenterar för vikten av att prenumerera på en dagstidning och rentav en skopa dasshumor (!).Därpå handlar större delen av samtalet om ost, på ett njutningsfullt och smått nördigt vis! Fem ostar från Engelmanns av olika karaktär provas, med fruktdrycker respektive teer (se listan nedan) och Mats och Edward resonerar kring de olika ostsorternas smak och konsistens samt hur de passar med drycken. ”Man blir glad av ost!”, som Mats konstaterar.Episodens enda lyssnarfråga handlar om hur man lämpligen blandar en så kallad ”kaptenslöjtnant”, vilket får samtalet att handla om klosterlikör, cointreau, grön chartreuse, Gauffins dubbelblandning och en massa andra likörer, och rentav funderingar på om det kanske är dags för en renässans för likör?! Skriv gärna till: podden@edwardblom.seDetta är de ostar från sponsorn Engelmanns som provades:1. Coeur basque primeur2. Brie de Meaux3. Morbier 4. Snowdonia Black bomber-cheddar5. Grottlagrad gruyère… och dessa drycker hade Mats Ryd matchat dem med:1. Loimer Handicraft Donau Riesling Traubensaft (artikelnummer på Systembolaget 19012)2. Ingrid Marie äppelmust (artikelnummer 1863)3. Lapsang souchong-te4. Roiboos-te5. Oolong-te Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Om Podcasten

Det bjuds på underhållning, vardagslivsberättelser, folkbildning, vanvettiga skratt och – inte minst – initierade samtal om mat och dryck på detta barockt dignande smörgåsbord, uppdukat av gastronomerna Edward Blom och Mats Ryd. Edward Blom har under de senaste åren blivit populär, för att inte säga folkkär, för sin öppna personlighet, livsglädje och smittande entusiasm, särskilt när det handlar om mat-, restaurang- och kulturhistoria. Här sekunderas han av Mats Ryd, som är kommunikatör inom mat och dryck – men framför allt en person närmast besatt av att dricka fantastiska viner och äta utvalda delikatesser. Han talar lika lågmält och långsamt som Edward yvigt och snabbt.Tillsammans bjuder de på massor av kunskap samt berättelser, reseminnen och anekdoter från sina liv som gourmeter, präglat av rejäla doser alkoholromantik. Edward Bloms smörgåsbord innehåller även stora portioner kulturhistoria, etikett och poesi. Ibland dyker podden upp på diverse krogar på sta’n. Då det kan bli väldigt uppsluppet, utan att de båda gastronomerna ändå helt tappar konceptet eller trasslar in sig i hörlurstrådarna.Podden har fått en dedikerad lyssnarskara, av vilka många säger sig ha lyssnat flera gånger på varje avsnitt! Och statistiken visar att nästan ingen som börjat lyssna på ett program stänger av innan de nått slutet.Skriv till redaktionen för Edward Bloms smörgåsbord: podden@edwardblom.se. Vi tar gärna emot lyssnarnas etikettsfrågor, förslag på innehåll, allmänna synpunkter samt glada tillrop. Skål! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.