79. Jag vill lyssna på roliga gubbar

Gör som Edwards treåriga dotter, lyssna på ”de roliga gubbarna” i datorn! Att jobba hemifrån med inspelningar har sina poänger – som när Edwards femårige son stormar in i studion och förklarar för alla lyssnare hur poddens ljud spelas in medelst slangar, medan Mats helst vill tala akvavit. Edward oroar sig för att bli bortglömd i pandemitider, men njuter av sin trädgård och av att få massor av tid med sin familj.Göta kanals kulturhistoria är episodens stora tema. Mats och Edward berättar om kanalens stora betydelse för utvecklingen av Sveriges transporter, ekonomi och näringsliv, och om dess renässans från 1970-talet för fritidsbåtar. Självklart kommer de även in på filmen ”Göta kanal” från 1981, en epok i Edwards liv då höjden av lycka var att få en autograf av Janne ”Loffe” Carlsson och Kim Anderzon. Dessutom får vi utblickar till kanaler i stora världen, med mer eller mindre romantiska kanalbåtssemestrar i Frankrike, Skottland, England och Tyskland – och höra om Panamakanalens enorma betydelse för herrhattskulturen. (Edward lyckas även komma in på barnvagnsmått i sammanhanget.) Tillsammans drömmer de båda om att en vacker dag podda under en stillsam sex dagar lång Göta kanalsresa.Varför man ska minska på sockret i sillen, vad en tamarind är och huruvida ketchup är värre än ärtskott på maten är andra ämnen som avhandlas, och så får vi veta allt som är värt att veta om vid vilka temperaturer man bör servera champagne, rödvin och andra ädla drycker. Bonusmaterial: ännu en Carl Jan-imitation av Mats!Slutligen handlar podden om Edwards syn på moderna begravningsseder och gravstenar samt om potkäs och obazda – och Mats förklarar sin kärlek till det danska matlagningsprogrammet med Bröderna Price. Denna gång avslutas episoden, inte med poesi – men dock av den sköna listan med namnen på poddens Patreon-sponsorer. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Om Podcasten

Det bjuds på underhållning, vardagslivsberättelser, folkbildning, vanvettiga skratt och – inte minst – initierade samtal om mat och dryck på detta barockt dignande smörgåsbord, uppdukat av gastronomerna Edward Blom och Mats Ryd. Edward Blom har under de senaste åren blivit populär, för att inte säga folkkär, för sin öppna personlighet, livsglädje och smittande entusiasm, särskilt när det handlar om mat-, restaurang- och kulturhistoria. Här sekunderas han av Mats Ryd, som är kommunikatör inom mat och dryck – men framför allt en person närmast besatt av att dricka fantastiska viner och äta utvalda delikatesser. Han talar lika lågmält och långsamt som Edward yvigt och snabbt.Tillsammans bjuder de på massor av kunskap samt berättelser, reseminnen och anekdoter från sina liv som gourmeter, präglat av rejäla doser alkoholromantik. Edward Bloms smörgåsbord innehåller även stora portioner kulturhistoria, etikett och poesi. Ibland dyker podden upp på diverse krogar på sta’n. Då det kan bli väldigt uppsluppet, utan att de båda gastronomerna ändå helt tappar konceptet eller trasslar in sig i hörlurstrådarna.Podden har fått en dedikerad lyssnarskara, av vilka många säger sig ha lyssnat flera gånger på varje avsnitt! Och statistiken visar att nästan ingen som börjat lyssna på ett program stänger av innan de nått slutet.Skriv till redaktionen för Edward Bloms smörgåsbord: podden@edwardblom.se. Vi tar gärna emot lyssnarnas etikettsfrågor, förslag på innehåll, allmänna synpunkter samt glada tillrop. Skål! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.