130. Bonusavsnitt: Höstmys, novent, advent och jul – och maträtter att lära sig till perfektion

Detta avsnitt spelades in tidigare i höstas, men publiceras först nu. Bättre sent än aldrig, eller hur?!Edward och Mats rör sig denna gång i ett furiöst tempo, från höstmys med mustiga köttgrytor via adventsbestyr till julmatstillagningen – och de hinner med att nämna rekordmånga drycker; dubbelvarm äppeljuice med calvados och kryddor, läskbubbel, julöl och grön absint är bara några exempel av många. (Fast vid närmare eftertanke var det kanske inte rekordantal, utan normal poddstandard.)Mats undrar varför han inte skaffade barn tidigare och konstaterar att far-dotter-kärleken är något verkligt speciellt. Apropå en lyssnarfråga går gastronomerna igenom ett antal rätter man kommer långt med att kunna laga till perfektion – som köttbullar, inkokt lax, Sjötunga Walewska och chokladmousse. Så rasar de lite lagom mot alla som tjuvstartar julfirandet, men talar desto ömmare om alla härliga (matlagnings)bestyr man kan ägna sig åt före jul. Dessutom delar de tu med sig av goda råd vad gäller kylda respektive rumstempererade viner.Avslutningsvis önskar de alla god jul, och hoppas på ett gott nytt år och ett kärt återhörande med alla lyssnare!P S I samtalet berättar Edward om en julölsprovning för privatpersoner som han skulle hålla i december. Den är avslutad, sedan detta spelades in – så håll utkik efter liknande tillfällen i framtiden!@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@Varmda dyrckerErbjuder dubbelvärmeLamb’s Woolglöggglühwein Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Om Podcasten

Det bjuds på underhållning, vardagslivsberättelser, folkbildning, vanvettiga skratt och – inte minst – initierade samtal om mat och dryck på detta barockt dignande smörgåsbord, uppdukat av gastronomerna Edward Blom och Mats Ryd. Edward Blom har under de senaste åren blivit populär, för att inte säga folkkär, för sin öppna personlighet, livsglädje och smittande entusiasm, särskilt när det handlar om mat-, restaurang- och kulturhistoria. Här sekunderas han av Mats Ryd, som är kommunikatör inom mat och dryck – men framför allt en person närmast besatt av att dricka fantastiska viner och äta utvalda delikatesser. Han talar lika lågmält och långsamt som Edward yvigt och snabbt.Tillsammans bjuder de på massor av kunskap samt berättelser, reseminnen och anekdoter från sina liv som gourmeter, präglat av rejäla doser alkoholromantik. Edward Bloms smörgåsbord innehåller även stora portioner kulturhistoria, etikett och poesi. Ibland dyker podden upp på diverse krogar på sta’n. Då det kan bli väldigt uppsluppet, utan att de båda gastronomerna ändå helt tappar konceptet eller trasslar in sig i hörlurstrådarna.Podden har fått en dedikerad lyssnarskara, av vilka många säger sig ha lyssnat flera gånger på varje avsnitt! Och statistiken visar att nästan ingen som börjat lyssna på ett program stänger av innan de nått slutet.Skriv till redaktionen för Edward Bloms smörgåsbord: podden@edwardblom.se. Vi tar gärna emot lyssnarnas etikettsfrågor, förslag på innehåll, allmänna synpunkter samt glada tillrop. Skål! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.