Effekten: digitalisering - kunskap

Agilitet och agila projekt. Marina Wallgren

av Effekten: digitalisering - kunskap | Publicerades 9/18/2019

Agilitet – ett populärt ord i samband med digitalisering. Många svänger sig med uttrycket utan att riktigt ha koll på vad det innebär. Vi pratar med projektledare Marina Wallgren som har lång erfarenhet inom området. “Det är ett mindset, en kultur, lättrörlighet, att snabbt och effektivitet kunna förändra. Dynamisk utveckling istället för traditionell vattenfallsmetodik. Iterativa cykler där kunder och intressenter ger feedback vid demonstration av produktinkrement – som sedan används i nästa iteration.” Vilket värde levererar vi? Det behöver inte vara samma i början av ett projekt, som i slutet!OM AVSNITTETMålgrupp: kontorsfolk, användare, nya processägare, juniora projektledare, beställareLär dig: agile, agila processer, digitalisering i praktiken, värdefokusering, effekthemtagningDen agila metoden är framgångsrik i projekt då den är adaptiv, den ger tidig och kontinuerlig återkoppling, den underlättar styrning och ger mätbar avkastning på investeringar. Scrum och Kanban är de vanligaste metoderna, men även SAFe, DevOps, Extreme Programming är agila i sin karaktär. När du väljer metod: ställ frågan Varför och Hur du ska använda den. En gemensamma nämnare är att i agila projekt skapar man självorganiserande team, med mindre uppdelning mellan kompetenser. För att det ska fungera krävs att man har med sig, förankrar metoden hos ledning och stakeholders.Marina ger oss exempel på när agilitet fungerar och inte fungerar – och vad som krävs för att lyckas!


Marina Wallgren, Jonas Jaani (18:25)Mer länkar:
Marina på LinkedIn
Kommande PMI-seminarium i Helsingborg (2019-10-09)
Scrum -en introduktion. Jonas Bolldén (avsnitt 57)
Extramaterial: Scrum – en introduktion
Hemligheten bakom effektiv mjukvarutestning (avsnitt 72)
Test i en agile miljö (avsnitt 41)
Ledarskap – fram med visionen och kommunikationen (avsnitt 27)
EFFEKTEN är digitaliseringens podcast. Finns där du hittar dina övriga poddar (tex Spotify). Vill du vara med eller känner du någon som vill vara med i podden? Kontakta oss via LinkedIn, Facebook eller e-post: info(a)effekten.se 

Om Podcasten

Digitaliseringens podcast. För dig som är konsult, beställare eller intresserad av digitalisering (20 min/avsnitt) Jonas Jaani guidar dig tillsammans med Micke Norbäck. Intervjuer med konsulter och experter.