Effekten: digitalisering - kunskap

Ansiktsigenkänning. Fredrik Amréus Hammargården (#123)

av Effekten: digitalisering - kunskap | Publicerades 2/23/2020
Ansiktsigenkänning: Matchning av biometrisk data. Att samla in unika avtryck från en persons ansikte, spara det i kod och sedan matcha det med nya data. Juridiskt sett är det behandling och sparande av personuppgifter. Effekten pratar med Fredrik Amréus Hammargården, från Indivd - ett företag som arbetar med anonymiserad ansiktsigenkänning. Vi pratar hot och möjlighet, företag och myndigheter, teknik och integritet, juridik och moral.OM AVSNITTETMålgrupp: it-folk, samhällsmedborgare, myndigheter, näringsliv, butiksägare, produktägare, människorLär dig: ansiktsigenkänning, face recognition, GDPR, ansiktsanonymiseringMer: alla avsnitt av EffektenEU har identifierat ansiktsigenkänning som ett särskilt riskområde inom AI. Det är helt naturligt eftersom mängder av kameror plus AI kan leda till en effektiv övervakningsstat med låg integritet. Det är lätt att måla upp en dystopi. Men som med alla verktyg kan tekniken brukas och missbrukas. Ett bekvämt användningsområde är att låsa upp telefonen eller att betala i en butik med ditt ansikte. Ett samhällsförbättrande område är att bekämpa kriminalitet. I England har man butiker med blacklist, för att stoppa kriminalitet.Generellt sett används ansiktsigenkänning för att effektivisera, förbättra nånting, t ex genom att samla in och analysera statistik. Om traditionell handel, butiker på stan, ska kunna konkurrera med e-handel måste man ha liknande villkor. När du shoppar i en webbutik berättar du vem du är, vilka varor som intresserar dig, ditt beteende och dina behov. När du går runt i en affär på stan har de ingen aning om vem du är. De kan inte rikta erbjudande, de kan inte spåra dina tidigare behov, ge dig en likvärdig kundupplevelse som på webben. Butiken tvingas att chansa vid sina inköp och chansa på kundernas behov. Det tar bara en halvdag att sätta upp tekniken och testa. Tekniken är redan idag träffsäker och kan leverera bra statistik.Du som funderar på att starta ett projekt med ansiktsigenkänning:* Är det skäligt? Är det nödvändigt? Blir det så mycket bättre eller kan vi använda annan teknik?* Ha koll på juridiken, hur man behandlar datan.* Vad ger det för långsiktiga effekter? Är det positivt för oss, för människan?

Fredrik Amréus Hammargården, Jonas Jaani (22:55)LänkarFredrik Amréus Hammargården, Head of Commercialization på Indivd https://www.linkedin.com/in/fredrikhammargarden/Indivd: https://www.indivd.comIndivid på LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/indivd/Individ på Instagram: https://www.instagram.com/indivd_ai/Följ Individs utveckling https://www.linkedin.com/company/27478962/admin/EFFEKTEN är digitaliseringens podcast. Finns där du hittar dina podcast tex SpotifyAlla avsnitt (mer än 100 avsnitt om digitalisering)https://www.effekten.

Om Podcasten

Digitaliseringens podcast. För dig som är konsult, beställare eller intresserad av digitalisering (20 min/avsnitt) Jonas Jaani guidar dig tillsammans med Micke Norbäck. Intervjuer med konsulter och experter.