Krisen blir en digital injektion. Fredrik Scheja (#130)




Den digitala transformationen har småbubblat i många år, men nu har den fått en energiinjektion i samband coronakrisen och blivit minst sagt höginstensiv. Fredrik Scheja, testarkitekt på Sogeti, ser detta som en fantastisk möjlighet för företag och organisationer att fundera på vilka frågeställningar som är viktiga när vi tar digitaliseringen vidare:



OM AVSNITTETMålgrupp: alla, kontorsfolk, it-folk, samhällsmedborgare, myndigheter, näringslivLär dig: hemarbete, självledarskap, arbeta digitalt, digital transformation



Har hemmajobbet gjort oss mer eller mindre effektiva? Varför funkar det för en del men inte för andra? Hur sorterar jag min mailbox? Det säger massor om mig som person. Är mejlen ett flöde av information eller strukturerar jag upp dem i olika inboxar för att få en helhetsbild? Olika metoder är effektiv olika människor! Hur självgående är jag? Vilken är vår syn på arbete och värde?



Marknaden kring neurovetenskap och hur hjärnan fungerar får ett uppsving. Mer psykologi och pedagogik och HR och mindre teknik. Hur jobbar vi bättre enskilt och tillsammans i den digitala världen? Fredrik Scheja använder Scarf-modellen (på svenska: status, förutsägbarhet, autonomi, samhörighet, rättvisa), som utgår från hur grottmänniskan utvecklas, vilka hotfaktorer som fortfarande finns kvar i den moderna människan. Hjärnan reagerar mycket starkt om man berövas nån av dessa faktorer. Att inte bli sedd, att känna att man saknar plats eller gemensam plan. Hur hanterar vi detta digitalt? Framtiden kan vara en chefslös organisation, där man får fullt ansvar själv och tillsammans i team. Här har de yngre generationerna ett försprång, då de arbetssätten ligger närmare deras livsstil och arbetsmetoder i utbildningen.



Den svenska modellen idag bygger på ett individuellt ansvarstagande, det är som en statsreligion, det är så vi organiserar oss. Medbestämmanderätt med ansvar. Hur organiserar vi företaget för autonomi och autentisk samhörighet? Hur är vi rättvisa mot varandra i digitala möten? Emotionell intelligens möjliggörs av digitaliseringen. Hur implementerar vi självledarskap på ett operativt sätt? Kan jag certifiera mig i soft skills?



Kanske lämnar vi corona med mer självständighet, mer mjuka värden!





Fredrik Scheja, Jonas Jaani (21:28)







Länkar



En introduktion till SCARF



What is an Authentic Organization?: An elevator speech



Vad är DISC-analys?



Effekten :digitaliseringens podcast följer aktuella ämnen. Experter intervjuvas och vi spanar om var vi är och var vi är på väg. Allt från metoder, verktyg, forskning och psykologi. Vi tar upp det som vi anser skapar ett värde för dig. Berätta gärna för oss vad vi ska ta upp i podden. Maila oss på info (a) effekten.se



Alla poddavsnitt: www.effekten.se/avsnitt

Om Podcasten

Digitaliseringens podcast. För dig som är konsult, beställare eller intresserad av digitalisering (20 min/avsnitt) Jonas Jaani guidar dig tillsammans med Micke Norbäck. Intervjuer med konsulter och experter.