Öppen innovation. Elia Mörling (avsnitt 103)
Stängd innovation – experter i slutna rum som tar fram produkter och tjänster (tänk Apple), det har vi massor av kunskap om. Nu pratar vi öppen innovation med Elia Mörling, grundare av Idea Hunt.
OM AVSNITTETMålgrupp: Projektledare, förändringsledare, innovatörer, kreatörer, marknadsförare.Lär dig: Hur man skapar innovation i befintlig verksamhet och hur nya idéer kan skapas. Användbart i digital transformation.
LYSSNA via [Spotify], [Google Podcasts], [Apple Podcasts]
Öppen innovation är när vi bjuder in fler deltagare, människor som inte brukar får vara med i idéprocessen. På så sätt får vi nya infallsvinklar, nya idéer från människor med olika bakgrund. Samtidigt måste vi vara beredd på att också få in mer skräp. En annan risk är att vi tappar kontrollen, att idéer läcker till konkurrenter. Elia menar att detta går att avtala bort. Svårare är det med känslan av att som expert tappar kontrollen, att inte längre vara den som kläcker briljanta idéer, utan en facilitator. Det kräver en förändrad syn på sig själv.
Lego är ett av de företag som använder öppen innovation och kundsamverkan. Kunder är användare som tar del av utvecklingen och påverkar tillsammans Legos nya byggen.
Det räcker inte att ha verktygen, utan man måste ha den öppna, inkluderande kulturen. Hur ser du på världen? Vad vill du förändra? Där börjar dina värderingar.
Producera – Marknadsföra – Sälja – Konsumera. Så ser den klassiska modellen ut. Elia och andra progressiva aktörer slår sönder vattenfallstänket, tack vara den digitala tekniken. De tar alla kliv parallellt. Vi andra är fast i det linjära tänket; ett steg i taget. Elia hjälper bl a Sankt Kors, en kommunal aktör som ville involvera medborgarna i en fråga om elcykelpool. Man valde att göra ett popup-lab, där man tillsammans gjorde personas, prototypade med Lego och ett trettiotal medborgare gjorde enkla applikationer på två timmar. På så sätt samskapade och testade målgruppen idéer vid ett och samma tillfälle. Elia ger oss en checklista för hur man innoverar öppet:
* Först behövs en utmaning, ett problem* Sedan ett antal insikter och stimulimaterial. Ovana deltagare behöver få en vision.* Hitta deltagarens motivation. Varför ska hen bry sig om att delta?* Gör ett urval – vilka vill vi attrahera?* Ge feedback – människor behöver återkoppling, både att bidra och utveckla.
Elia Mörling, Micke Norbäck, Jonas Jaani (23:01)
Mer avsnitt om innovation:
Framgångsrik innovation. Håkan Ozan (avsnitt 97)
Innovation. Alexander Wennerberg Larsson. (avsnitt 91)
Effekten på Spotify