War on Cancer och digital etik. Sebastian Hermelin (avsnitt 98)
95% av svenskarna vill dela med sig av sin data, men vet inte hur man kan göra det – och de som lyckas göra det får ingen återkoppling när datan används. Samtidigt behöver medtech- och läkemedelsindustrin den här informationen för att kunna ta fram verktyg och mediciner för att hjälpa patienterna.
LYSSNA via Spotify, Google Podcasts, Apple Podcasts
WarOnCancer är ett kommersiellt techbolag som jobbar för att alla som drabbats av cancer (patienter, överlevare, närstående) ska kunna återfå sin mentala hälsa. De bygger en plattform där man kan lämna in egen rapporterad data som life science-industrin sedan kan använda för att förbättra situationen för de drabbade. I sitt arbete med en utsatt målgrupp väcker Sebastian Hermelin frågor kring digitaliseringen: Hur använder vi de digitala verktygen? Vill vi använda dem till att göra gott eller göra dåligt? Vill vi verkligen digitalisera allt? Slutsatsen är tyvärr att vi måste reglera, exempelvis genom GDPRs skydd för individens data.
Många bygger nu verktyg som hjälper patienter att bli bättre patienter. WarOnCancers plattform, som också är i ett tidigt skede med sina 250 medlemmar, ska hjälpa de drabbade att få ett bättre liv, att få det bättre som människa. Hur det går kommer vi att se de närmsta åren!
Sebastian Hermelin, Jonas Jaani (17:07)
LYSSNA via Spotify, Google Podcasts, Apple Podcasts
Forska!Sveriges opinionsundersökning
WarOnCancer
Digitaliseringens podcast EFFEKTEN finns där du hittar poddar (tex Spotify och CastBox) Vi har gjort avsnitt bland annat om Office 365, AI, ML, den digitala skolan och innovation. Varje avsnitt är ca 20 min och du som lyssnar är oftast konsult, beställare eller intresserad av den pågående digitaliseringen.Alla avsnitt via CastBox: