WCAG Web Content Accessibility Guidelines - Linn Olsson, Mats Johansson





Linn Olsson, User Experience Designer och Mats Johansson, testledare, målar bilden av WCAG och hur det påverkar oss i vardagen. Web Content Accessibility Guidelines är tillgänglighetsriktlinjer; alla människor ska ha samma rättigheter att kunna ta del av det som finns på webben, t ex information på en sida. Linn hjälper organisationer att designa för tillgänglighet och Mats utbildar utvecklare (programmerare) och kontrollerar att resultatet uppfyller EUs riktlinjer.



OM AVSNITTETMålgrupp: nyfiken allmänhet, anställda inom stat och kommun, användare, beställare, utvecklare, kommunikatörer, informatörerLär dig: tillgänglighet, WCAG, myndighetswebb, UX-design, mjukvarutest



Standarden består av 78 kriterier grupperade i 12 riktlinjer, som i sin tur är del av fyra områden:



* Möjlig att uppfatta* Hanterbar* Begriplig* Robust



Design för tillgänglighet innebär att man tar hänsyn till alla i arbetet med färg, kontraster, form, hur man skriver texter, navigering (med hjälp av t ex tabbar, skärmläsare) och mycket mer. Test av WCAG innefattar användningstest och kontroll av designen, men också tekniska tester för att se till att programkoden validerar mot WCAG. Till exempel måste alla bilder ha ALT-taggar, som läses upp för den som inte kan se webbsidan. De tekniska testerna görs automatiserade, med WCAG-validatorer. Resultatet får sedan utvecklingsteamet ta del av för att kunna förbättra webben.



GDPRs krav på godkännande av webcookies, du vet den störande lilla rutan som dyker upp på alla nya webbsajter du besöker, har lett till mängder av problem där funktionsnedsatta inte på ett smidigt sätt kan stänga ner rutan och tab-navigera sig vidare genom sajten.



WCAG 2.1 är den version som gäller just nu och inkluderar video och mobilitet. För att göra det hela lite mer komplicerat kan man uppfylla tillgänglighetskriterierna i tre nivåer: A, AA och AAA, som är den högsta nivån. Gå igenom kriterierna och se vad som är rimligt för er.



Håll koll på datumen! EUs webbdirektiv anger när olika myndighetswebbar (offentliga organ) ska följa WCAG:



* 23 september 2019 alla nyutvecklade webbar* 23 september 2020 även alla gamla webbar* 23 juni 2021 även alla publika appar



Hur lyckas man? Linn och Mats tipsar högt och lågt:



* Empati! Sätt dig in i hur det är att ha en funktionsnedsättning. Prova på att blunda och surfa med skärmläsare. Tänk dig att inte kunna använda Swish eller mobilt Bank-ID – du stängs ute från stora delar av samhället.* Med gratis valideringsverktyg kan du plocka lågt hängande frukt genom att gå igenom din webbsajt, se nedan* Manuella checklistor finns också på nätet, se nedan* Sätt upp processer för att säkra tillgänglig utveckling* Kolla vad som händer med layouten när du t ex förstorar texten



Och ärligt talat – varför missa 1 av 5 användare?* Så många har nån typ av funktionsnedsättning!






Linn Olsson, Mats Johansson, Jonas Jaani (22:35)







Länkar:
WCAG – standard för tillgänglighet



Linn Olsson på LinkedIn
Mats Johansson på Linkedin 

Om Podcasten

Digitaliseringens podcast. För dig som är konsult, beställare eller intresserad av digitalisering (20 min/avsnitt) Jonas Jaani guidar dig tillsammans med Micke Norbäck. Intervjuer med konsulter och experter.