139: Kantareller, avgaser och rooibos

COMPUTER SAYS NO. Vi dyker rakt in i en veritabel karateduell om hur man uttalar ”Hakushu”. Gänget pratar mer om fatfyllning och hur gör man när man inte har råd att öppna flaskan? Bonus: smaknoter man INTE gillar. Veckans destilleri är Amrut. En runda plump, nån? Wi-Fi och Maslows behovskurva: https://www.joineduphealth.net/blog/is-wifi-an-inate-need Vad var det i glaset? David körde två Longrow 18, buteljerade 2016 respektive 2018: https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/111830/longrow-18-year-old https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/81670/longrow-18-year-old Mathias pimplade denna Port Charlotte från privatfat: https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/125619/port-charlotte-2004 Jeroen söp upp mer av Lars Cederbros samples, närmare bestämt Ohishi sherry cask: https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/ohishi-4094601/ Just den på 42,3% finns inte i whiskybase men där finns ett par andra liknande: https://www.whiskybase.com/search?q=ohishi+sherry Hur uttalas Hakushu egentligen? Personen YYY på youtube säger ju Hack-shoo iallafall…? David spelade upp introt från den här videon i polemik mot Martin Linder, vår man i Japan: https://www.youtube.com/watch?v=pZZAN6zCUv0 Mer om fatfyllningsstyrka! OLA kan man läsa om till exempel här: https://www.marklittler.com/8-things-to-know-before-you-buy-a-cask/ Det finns också RLA, regauged litres of alcohol, som gäller när man mätt både alkoholhalt och mängd i ett givet fat… Smaknoter på sådant en inte gillar? Det här med Aflodal och bajs tog David tydligen upp även i avsnitt 45. Det Aflodal skrev var: ”Sin vana trogen är Talisker-nosen stum. Det luktar parfym och jordiga bajstoner, vädring släpper ut böcklingpastej. Väldigt attraktivt.” Underbart! https://spiritsnews.se/single-malts-of-westeros/ Davids smaknoter på ung jätterökig Kilkerran är inte sådant man normalt kanske skulle uppskatta i mat: https://tjederswhisky.se/kilkerran-heavily-peated-batch-2/ ”Jag har inte råd att öppna den…” Hur tänker ni lyssnare om detta månne? Vi är mycket nyfikna! Veckans destilleri: Amrut Hemsida: https://www.amrutdistilleries.com/ Destilleriet grundades 1948 men man började inte göra maltwhisky förrän på 1980-talet så där hade David fel. Däremot var han helt rätt ute vad gällde produktionsmängder faktiskt! Läs gärna också Uday Balajis text om Amrut: https://www.thewhiskyadvisor.com/post/amrutdistillery Amrut Intermediate Sherry: https://tjederswhisky.se/amrut-intermediate-sherry/ whisky.coms destilleripresentation är sevärd: https://www.youtube.com/watch?v=EaoyI-uys4E Här når du oss: En trea whisky på Facebook Maila till oss på hej@entreawhisky.se Davids blogg tjederswhisky.se Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhisky Bli medlem! https://entreawhisky.memberful.com/checkout?plan=74960

Om Podcasten

Lär dig mer om whisky! David, Mathias och Jeroen tar på ett lättsamt sätt upp whiskyvärldens mysterier och avslöjar hur det egentligen ligger till. Här får du veta mer om destillerier, ord och uttryck, tips och allmänna whiskynörderier. Välkommen till En trea whisky!