240: Från ax till fylla 10: Ännu en snabbis i spritpannan

ALLSVENSKAN HAR BÖRJAT! Men det är inte därför vi är här. Vi fortsätter resan ner i spritpannan. Hur farligt är egentligen metanol, och ackumuleras inte denna över tid? Vi får använda diverse jedi-trick för att besvara frågan. David tvingar in en passus om proportioner av spriten. May the foreshots be with you. Vad var det i glaset? Mathias hade ett åtta år gammalt PX privatfat från Eden Mill som David administrerat; Jeroen körde Greed, en 11 YO rökig Bunnahabhain som Lars Cederbro administrerat; David hade en 18 YO Auchentoshan på 43%. Lyssnarfråga om metanol och balans i pannor och tankar! Matthew Fergusson-Stewart & Andrew Derbidge, ”Bringing balance to the foreshots”, 5/10 2016: https://www.whiskyandwisdom.com/bringing-balance-to-the-foreshots/ spritkok i spritpannan, spent lees, för- och eftersprit, hjärta… …kan man läsa om här: Buxton, Ian, & Paul S. Hughes, The science and commerce of whisky (Cambridge: RSC Publishing, 2014). Mujtaba, I. M., Batch distillation: Design and operation (London: Imperial College Press, 2004). Series on chemical engineering 3 Nicol, Denis A., ”Batch distillation”, i Russell, Inge, Graham G. Stewart & Julie Kellershohn, red., Whisky and other spirits: Technology, production and marketing, 3 uppl. (London: Academic Press, 2022) s. 247–270. Denna text av Roger Melander är mycket bra: https://web.archive.org/web/20211018032747/http://masterclass.boxwhisky.se/sv/the-middle-cut Här når du oss: En trea whisky på Facebook Maila till oss på hej@entreawhisky.se Davids blogg tjederswhisky.se Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhisky Bli medlem! https://entreawhisky.memberful.com/checkout?plan=74960

Om Podcasten

Lär dig mer om whisky! David, Mathias och Jeroen tar på ett lättsamt sätt upp whiskyvärldens mysterier och avslöjar hur det egentligen ligger till. Här får du veta mer om destillerier, ord och uttryck, tips och allmänna whiskynörderier. Välkommen till En trea whisky!