42: En burk vällagrade äggmökar

Gamla synder dyker upp i äckliga glasburkar, vi försöker besvara varför alla gillar mellangammal whisky, avhandlar svavel och gör ett snabbt och effektivt besök på Macallan. Vad var det i glaset David var förtjust i anCnoc 24 YO (smaknoter från tidigare här: https://tjederswhisky.se/ancnoc-22-vs-24/). Jeroen hade en privatbuteljerad Box/High Coast för whiskyklubben Slainte. Mathias smuttade på diväteoxid. Jeroens tanke om att få en personal shopper David låter hälsa att vem som helst kan swisha valfri summa till honom när som helst. Kanske återkommer han med några flaskor. Eller så blev han själv personen som han var personal shopper till. Hör av er bara. Lyssnarfråga om ”mellanbarnet” Vi vet inte riktigt hur vi ska länka till detta, men här några tankar från 2015 i något som ligger någorlunda nära: https://tjederswhisky.se/ar-aldre-whisky-battre/ David om Taketsuru 17 och 21, två gånger om provade: https://tjederswhisky.se/taketsuru-17-och-21/ https://tjederswhisky.se/taketsuru-17-vs-21-yo/ Glenfarclas Heritage: https://tjederswhisky.se/glenfarclas-heritage/ Svavel Lite texter om det där med svavel i whisky: Andrew Derbidge, ”The stink about sulphur”: https://www.whiskyandwisdom.com/the-stink-about-sulphur/ Felipe Schrieberg, ”All that’s wrong with sulphur in whisky”: https://scotchwhisky.com/magazine/opinion-debate/the-way-i-see-it/12069/all-that-s-wrong-with-sulphur-in-whisky/ Teemu Strengell, ”Sulphur”: http://whiskyscience.blogspot.se/2014/01/sulphur.html Johannes van den Heuvel, ”Sulphur”: http://www.maltmaniacs.net/e-pistle-1821-sulphur/ van den Heuvel ihop med flera andra Malt Maniacs, ”A Sulphury Discussion”, Malt maniacs E-pistle 2009/14: http://www.maltmaniacs.net/e-pistle-200914-a-sulphury-discussion/ Dave Wadell, ”What’s wrong with sulphur in whisky?”: https://scotchwhisky.com/magazine/opinion-debate/the-way-i-see-it/6740/there-s-nothing-wrong-with-sulphur/ Notera att det också finns svaveltoner i whisky som kommer från destilleringen, inte just sherryfaten, men det är en större diskussion än det lilla vi hann ta upp den här gången. Se till exempel pseudonymen The whisky professor, ”How do worm tubs create sulphur notes?”: https://scotchwhisky.com/magazine/ask-the-professor/6549/how-do-worm-tubs-create-sulphur-notes/ Macallan Destilleriets hemsida: https://www.themacallan.com/en Lite om varumärket och dess historia: https://www.thespiritsbusiness.com/2019/04/the-macallan-a-brand-history/ Och här: https://scotchwhisky.com/whiskypedia/1879/macallan/#/ Fyra och en halv minuts video om byggandet av det nya Macallan, komplett med fläskig musik och extreeeeeeemt överdrivet marknadsföringstugg – stäng av ljudet om det blir för mycket: https://scotchwhisky.com/magazine/video/magazine/19118/how-macallan-built-its-new-distillery/ Bild på destilleriet här: https://blooloop.com/link/macallan-whisky-visitor-experience-scotland-edrington/ Här når du oss: En trea whisky på Facebook Maila till oss på hej@entreawhisky.se Davids blogg tjederswhisky.se

Om Podcasten

Lär dig mer om whisky! David, Mathias och Jeroen tar på ett lättsamt sätt upp whiskyvärldens mysterier och avslöjar hur det egentligen ligger till. Här får du veta mer om destillerier, ord och uttryck, tips och allmänna whiskynörderier. Välkommen till En trea whisky!