49: Får de tag på mördaren?

Mathias blir snabbkränkt, Jeroen får en hastig "Private shopper"-uppdatering och vi svarar på frågan om varför fat fylls på 63,5 procent alkohol. Dessutom: vad i hela friden är chokladmalt? Därefter allt du behöver veta om tungvrickande destilleriet Nc'nean. Och Family fresh. Varför fylls fat på 63,5%? Den där David Tjeder har skrivit lite om detta: http://tjederswhisky.se/varfor-fylls-fat-pa-635/ Se också Patrick Brossard, ”The effect of entry proof (cask filling strength) on whisky maturation”: http://www.whisky-news.com/En/reports/Entry_proof.html Den här artikeln är också spännande: Reazin, George H., ”Chemical mechanisms of whiskey maturation”, American Journal of Enology and Viticulture 32 (1981), s. 282–289. Roger Melander tar upp det här med hur fatfyllningsstyrkan påverkas vad som utvinns ur eken i detta digra och mycket intressanta utbildningsmaterial han skrev för Advanced Masterclass: Toasting levels: http://masterclass.boxwhisky.se/sv/toasting Pär Caldenby har också resonerat lite kring fatfyllningsstyrka här: http://www.smogenwhisky.se/2013/09/styrkan-del-v-fatfyllning/ The Liquid Antiquarian om 1823 års Excise Act, ett heeeeeeeelt fantastiskt samtal där de tyvärr inte tar upp just detta med fyllandet av fat på 11 over proof: https://www.youtube.com/watch?v=eNyhLT8YZHo Rare Malts med sina höga alkoholhalter kan man läsa mer om på Ulf Buxruds supernördsida om serien: http://www.buxrud.se/raremalt.htm Förresten: graindestillerier fyller normalt inte alls på över 70% som David sa utan på omrking 68%. Chokladmalt Här finns det lite att hämta: https://scotchwhisky.com/magazine/ask-the-professor/18477/why-are-distillers-using-roasted-malt/ Och så även här: http://www.howtobrew.com/ Nc’nean distillery https://scotchwhisky.com/whiskypedia/14931/ncn-ean/ Hemsida: https://ncnean.com/ Här når du oss: En trea whisky på Facebook Maila till oss på hej@entreawhisky.se Davids blogg tjederswhisky.se

Om Podcasten

Lär dig mer om whisky! David, Mathias och Jeroen tar på ett lättsamt sätt upp whiskyvärldens mysterier och avslöjar hur det egentligen ligger till. Här får du veta mer om destillerier, ord och uttryck, tips och allmänna whiskynörderier. Välkommen till En trea whisky!