55: Kasta mamma under bussen

ÄNTLIGEN tema rök! Pratar vi brasa, nytjärad båt eller tjärpastiller? Alla tre, och lite därtill, är svaret. Dessutom: Lyssnarfråga om lagring och ett kvickt men effektivt besök på Springbank! Bonustips: Så får du trevligare bantning. Vad var det i glaset? Nä, fel tid på dygnet var det när vi spelade in. David drack tonic, Mathias svart kaffe och Jeroen ämnade i alla fall dra ett blindskott senare på kvällen… Lyssnarfråga från Sören Många saker här, men här i alla fall en länk om det där med marrying: https://whiskymag.com/story/arranged-marriage Det där med att tiden spenderat i jättevat inte får räknas till en whiskys ålder, som inte står någonstans. Det står i alla fall i H. Charles Craigs underbara The Scotch whisky industry record (Dumbarton: Index Publishing, 1994), men David har även fått det korroborerat från flera andra källor. Vill du titta på de där supernördextraveryspecialreglerna för skotsk whisky? Kör i vind! Spirit drinks verification scheme – technical guidance: Scotch whisky verification, Notice, January 2021 (ett slags tillägg till Technical file for Scotch whisky från 2013), nedladdningsbar via: https://www.gov.uk/government/publications/spirit-drinks-verification-scheme-technical-guidance Technical file for Scotch whisky, Department for Environment, Food and Rural Affairs 29/8 2013 (vidare regler för skotsk whisky utöver Scotch whisky regulations 2009), tillgänglig online på: https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/236297/scotch-whisky-technical-file-130829.pdf Rökig whisky Dave Broom, ”Peat terroir and its impact on whisky”, 17/5 2016: https://scotchwhisky.com/magazine/features/9292/peat-terroir-and-its-impact-on-whisky/ Dave Broom, ”Phenol fables: peat’s secrets uncovered”, 16/5 2016: https://scotchwhisky.com/magazine/features/9293/phenol-fables-peat-s-secrets-uncovered/ Andrew Derbidge, ”The complete guide to peat and peated whisky”, 28/12 2020: https://www.whiskyandwisdom.com/the-complete-guide-to-peat-and-peated-whisky/ Teemu Strengell, ”Peat”, 13/2 2011: http://whiskyscience.blogspot.se/2011/02/peat.html *Exempel på det där med whiskyforskning om fenoler och rökighet: * Swan, James S. och David Howie, ”Compounds influencing peatiness in Scotch malt whisky flavour”, i Lalli Nykänen och Pekka Lehtonen, red., Flavour research of alcoholic beverages: Instrumental and sensory analysis: Proceedings of the Alko Symposium on flavour research of alcoholic beverages, June 13–15, 1984, Helsinki, Finland (Helsingfors: Foundation for Biotechnical and Industrial Fermentation Research, 1984), s. 279–290. Octomore: https://www.bruichladdich.com/octomore-super-heavily-peated-whisky-range/ Springbank – äntligen säger David! Hemsida: http://springbank.scot/ Springbank lade ned det egna golvmälteriet 1960 helt i tidens anda, men återupptog det 1992. Här når du oss: En trea whisky på Facebook Maila till oss på hej@entreawhisky.se Davids blogg tjederswhisky.se

Om Podcasten

Lär dig mer om whisky! David, Mathias och Jeroen tar på ett lättsamt sätt upp whiskyvärldens mysterier och avslöjar hur det egentligen ligger till. Här får du veta mer om destillerier, ord och uttryck, tips och allmänna whiskynörderier. Välkommen till En trea whisky!