Fasad

Bångstyriga byggnader

av Fasad | Publicerades 8/9/2013

Måste en linje vara rak? Måste en byggnad vara symmetrisk? Arkitekten Katarina Bonnevier följer Niki de Saint Phalle genom 1900-talet. Niki de Saint Phalle, konstnären som aldrig ritade en enda rät linje.

Niki De Saint Phalle var kvinnan som satte Moderna Museet på världskartan genom att skapa en katedral i formen av en kvinna. En kvinna  att gå in i, med biograf, utställningsrum och mjölkbar - hon blev till ett eget rum i rummet. Ingången var genom hennes sköte - hon lockade besökarna med sitt begär. Den böljande fasaden, kroppens utsida, är målad i starka färger och geometriska mönster, insidan är nästan helt svart.  Men Niki de Saint Phalle ritade även hus, döpta till fåglarnas dröm ruvar de fortfarande än idag uppe bland bergen i södra Frankrike. Och i norra Italien byggde hon på sitt livsprojekt. En park. Tarot Garden. I parken finns de mytologiska tarotkorten gestaltade som enorma byggnader. Själv bodde hon i Kejsarinnans. Trädgården hon skapade var starkt påverkade av karnevalen. Gatans tillfälliga arkitektur. Den manifestation som under några dagar kan förändra en hel stad från grunden. I veckans program möter vi Thérèse Kristiansson, arkitekt och konstnär som berättar om karnevalens kraft. Vi besöker La Sagrada Familia, Antonio Gaudis ännu inte färdigställda kyrka i hjärtat av Barcelona. Vi berättar om orkanen Katrina som ödelade en hel stad och berättar om kulturcentrumet Cyklopen, som brändes ned och nu likt fågel Fenix byggs upp på nytt. 

Om Podcasten

Från 2013. Först bygger vi husen och sen bygger de oss. Den byggda miljön, arkitekturen, är inte en neutral bakgrund fri från värderingar. Programmet Fasad handlar om hur denna miljö påverkar människan. Ansvarig utgivare: Louise Welander