Fasad

Förklädnader

av Fasad | Publicerades 7/12/2013

När Selma Lagerlöf kommer ut som lesbisk 50 år efter sin död, när hennes efterlämnade brev får öppnas vid kungliga biblioteket i Stockholm 1990 så uppdagas ett rikt kärleksliv. Ett kärleksliv där Selma Lagerlöf skriver kors och tvärs över breven till sina två stora kärlekar, författaren Sophie Elkan och lärarinnan Valborg Olander.

Det är alltid Selma Lagerlöf som är i centrum. Selma på sin herrgård Mårbacka. Herrgården spelar i själva verket en huvudroll i dramat. Bakom huvudbyggnades storstilade fasad kunde dom leva det intima liv som tidens regelverk inte tålde. I veckans Fasad berättar arkitekten Katarina Bonnevier hur Selma Lagerlöf lyckades finta hela sin samtid, genom att klä upp Mårbacka till en herrgård - med puts och pelare skapade hon en sorts powersuit. En powersuit som distraherade alla som kom och besökte och som gjorde det möjligt för Selma att leva i ett samkönat boende. I dagens fasad berättar vi genom Mårbackas arkitektur de historier om Selma Lagerlöf som Selma av sin samtid var oförmögen att berätta själv. Men vi lyfter också fram de i Selmas skugga, som försvunnit ur historien, hennes trädgårdsarkitekt Ruth Brandberg. Och vi diskuterar förklädnadens makt med Suzanne Osten och med hjälp av Lina Kurttila så dragar vi från kvinna till man - till King. 

Om Podcasten

Från 2013. Först bygger vi husen och sen bygger de oss. Den byggda miljön, arkitekturen, är inte en neutral bakgrund fri från värderingar. Programmet Fasad handlar om hur denna miljö påverkar människan. Ansvarig utgivare: Louise Welander