Avsnitt 198. Vi går igenom ett hybridförlagserbjudande som förvirrar författare, konstaterar av SMB läggs ner, går på förlagsfest och ger er ett överraskande samtal.

Avsnitt 198. Hallå förlagen! Det är dags att börja lära sig att författare numera har kontakt med varandra. Så om du skickar i stort sett samma mejl till tio författare, samma dag, så dyker det upp på Facebook. Och då finns det, som i det här fallet, en del att förklara. Om det går. Som lök på laxen kom ett nödvändigt tillägg i, bokstavligt talat, sista minuten som vi var tvungna att ta med för att inte missa hur historien utvecklas. Vi nås av meddelandet att SMB, Sveriges Militärhistoriska Bibliotek –  den mest framgångsrika bokklubben på senare år, lägger ner. Vi ger er fakta och några minnesord. Förlagspoddens egen hovreporter – förläggaren, vem annars – går på Opals 50-årsfest och som alltid när man går på fest finns det en rapport att lämna. Och så startar vi en ny typ av samtal i det här avsnittet. Vi vill ge äldre människor i bokbranschen en möjlighet att berätta om sina liv, sina minnen och sina gärningar, för en yngre lyssnarskara som vi tror behöver vara medveten om de som gått före och om branschens historia. Först ut är Eva Bonnier. Här i samtal med mannen som, likt Stålmannen, på ingen tid alls förvandlas från hovreporter till skjutjärnsjournalist. Nej, där narras vi. Han är mer en seriös reporter med viss mental tyngd och ämneskunskap.   00 24       En sorglig manussoppa 11 01       SMB lägger ner 19 35       Opal 50 år 23 11       Eva Bonnier om livet som förläggare

Om Podcasten

Förlagspodden reflekterar över böcker och bokbranschen utifrån en förläggares perspektiv. Varför ser det ut som det gör? Finns det något intressant bakom kulisserna? Varför kommer just den här boken ut? Men inte den? Vilka böcker är intressanta just nu? Vad händer egentligen på ett förlag? Varför bråkar folk så mycket? Varför säger de en sak och gör en annan? Och egentligen allt annat från den här världen som kan intressera bokälskare och andra allmänt nyfikna människor. Högt och lågt och, i bästa mening, provokativt.