Avsnitt 27. På hög höjd

http://fortasana.libsyn.com/ I det här avsnittet pratar omhur vi människor, och några djurexempel slinker med också, gör för att anpassa sig till en miljö med ett lägre lufttryck som råder på hög höjd. Vi pratar om varför man får problem med syresättning på hög höjd och kommer även in på doping.   För några år sedan skrev vi en lärobokför högskolestudentersom heter Extremernas fysiologidär vi just beskrivervad som händer i kroppen och hur vi kananpassa sig till olika miljöer, somlågt tryck vidhög höjd,högt tryck som man utsätts för om man dyker,låg och högtemperatur, samt rörelse. För drygt ett år sedanvar Jessica med på en resa till Tanzania och vandrade uppför Kilimanjaro, som är världens högsta fristående berg.Vandringen tog totalt 7 dagar.Den högstapunkten är på 5895 meters höjd. Jessica fyller i med sina erfarenheter från resan under avsnittets gång. Veckans lyssnarfråga handlar om kalorier och kaloriräkning.   Länk till Extremernas fysiologi:https://www.fortasana.se/produkt/extremernas-fysiologi/  Länk till blogginlägg med Jessicas reseberättelse från Kilimanjaro:https://www.fortasana.se/reseberattelse-kilimanjaro/ 

Om Podcasten

Välkommen att lyssna på vad forskningen säger om hälsa kost och träning. Maria Ahlsén och Jessica Norrbom från fortasana samtalar om aktuella ämnen, reder ut hälsomyter och ger konkreta tips om hur du på bästa sätt kan få en bättre hälsa genom små förändringar. Musiken i podden är komponerad av Pär Olofsson, www.parolofssonmusic.com