Avsnitt 13. Proteiner, gluten och rött kött

I det här avsnittet av Frisk utan flum-podden pratar vi om proteiner. Vi tycker det är värt att lyfta detta ämne eftersom det är proteiner som utför i princip allt arbete i våra kroppar. De är med och bygger upp alla våra celler. Hemoglobinet som binder syrgas i våra röda blodkroppar är ett protein. Flera av våra livsviktiga hormoner är proteiner, som insulin. För att få byggstenar till att bygga de här viktiga molekylerna måste vi äta protein, annars överlever vi inte. Vi ställer oss frågorna vad protein egentligen är, hur mycket protein man måste man äta dels för att överleva och dels prestera om man tränar, vad är bra proteinkällor, bör man äta rött kött, och är det bra att utesluta gluten om man vill leva hälsosamt? Här kommer en länk till ett filmklipp som illustrerar proteinsyntesen: https://www.youtube.com/watch?v=u9dhO0iCLww Övriga länkar: World Cancer Research Fund Livsmedelsverket om rött kött och chark Frukt- och grönskasutmaningen på fortasanabloggen

Om Podcasten

Välkommen att lyssna på vad forskningen säger om hälsa kost och träning. Maria Ahlsén och Jessica Norrbom från fortasana samtalar om aktuella ämnen, reder ut hälsomyter och ger konkreta tips om hur du på bästa sätt kan få en bättre hälsa genom små förändringar. Musiken i podden är komponerad av Pär Olofsson, www.parolofssonmusic.com