AVSNITT 80: LEV LÄNGRE, FRISKARE OCH GLADARE – nya spännande studier om kost!
Forskningen visar tydligt att maten spelar roll, för hälsa och långlevnad. Och speciellt fokus har den antiinflammatoriska kosten fått när det gäller att förebygga sjukdom. Veckans gäst är en pionjär som verkligen undersöker hur sambanden ser ut. Maria möter den världsledande forskaren Alisja Wolk, professor i nutritionsepidemiologi vid Karolinska Institutet, som samarbetar med båda Harvard Medical School, Cambridge och Oxford. "Vi tittar på helheten och fångar samspelet mellan olika näringsämnen". Grönsaker, frukt och små mängder rött vin är extra bra, berättar Alisja. Veckans bär är blåbäret och du får ett recept på en enkel osötad blåbärssylt. Den blå färgen kommer från polyfenolen Antocyanin, och det är just den som ger många hälsoeffekter.En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.