037. Diskussioner och reflektioner kring "Vad matar vi våra barn med?"

I veckans avsnitt av Hälsoveckan by Tyngre diskuteras SVTs kostdokumentär, Vad matar vi våra barn med?". Vi börjar med att diskutera de olika delarna av dokumentären, vad vi tycker blir bra och vad som vi anser hade blivit bättre med mer nyansering. Efter det så glider vi in lite på ämnet vad man som samhälle skulle kunna göra åt den långvariga trend som har funnits där människor i genomsnitt väljer sämre och sämre livsmedel. Glöm inte att följa oss på Instagram under användarnamnet @HalsoveckanbyTyngre. Hålltider 00:00:00 Försnack kring helger med småbarn 00:03:18 Diskussioner och reflektioner kring "Vad matar vi våra barn med?" 00:05:54 Det är svårt att göra något riktigt bra på bara 55 minuter 00:08:55 Det är en tveksam vinkel på dokumentären där skulden läggs på föräldrar 00:13:12 Det finns många studier där man försöker utbilda föräldrar och deras barn 00:17:10 Programledaren åt ultraprocessad mat i fyra veckor och det var dåligt för hans hälsa 00:22:51 Det blir för stor vikt vid en persons berättelse istället för forskning 00:24:18 Nya kopplingar mellan belöningssystemet och automatiskt beteende i hjärnan 00:28:54 Maten är designad för att vara maximalt belönande 00:31:47 Det är för ont om studier på mekanismer kring ultraprocessad mat 00:33:50 Om man vill införa reglering eller tydliga riktlinjer så behövs en tydlig definition på vad man ser som problemet 00:38:12 Dokumentären tar upp alldeles för lite kring problemet med NOVA systemets definitioner 00:40:31 Den här träffar bättre än de flesta andra kostdokumentärer 00:46:40 Jacob tycker att Hyper-palatable foods är ett mer intressant koncept

Om Podcasten

I Hälsoveckan by Tyngre snackas det om viktiga och oviktiga ämnen relaterade till kost, hälsa och träning. Medverkar gör dietisterna Linnea Bärebring (PhD) och Erik Dunåker samt fysioterapeuten Jacob Gudiol (MSc). Introt är skapat av Amadeus Hedlund