050: En ny matpyramid för antiinflammatorisk kost - är den vettig?

I avsnitt 50 av Hälsoveckan by Tyngre diskuteras antiinflammatorisk kost enligt Maria Borelius. Aftonbladets site Godare har ett reklaminlägg för hennes senaste kokbok där hon berättar om sin nya matpyramid. Vi går igenom hennes råd från den lägsta nivån på pyramiden och uppåt för att problematisera, berömma och ifrågasätta indelningen och de olika sakerna som påstås kring olika livsmedel. Glöm inte att följa oss på Instagram under användarnamnet @HalsoveckanbyTyngre. Hålltider 00:00:00 Linnea är tillbaka och panelens varierande "aura" på internet 00:05:39 Tankar kring en artikel om Maria Borelius nya matpyramid 00:07:35 Det har inte funnits några kostråd på 6-8 brödskivor per dag 00:09:16 Vad är definitionen på en "bowl" jämfört med en skål med yoghurt 00:11:22 Uppbyggnaden på Borelius antiinflammatoriska kost 00:12:01 80 procent av tiden kan innebära mycket mindre när det gäller av kalorierna 00:13:27 Det finns inga bra belägg för att det hon kallar för inflammatorisk faktiskt är inflammatoriskt 00:17:48 Sverige har faktiskt aldrig haft en matpyramid som kostråd från officiella håll 00:19:39 Grönsakerna i botten på pyramiden 00:20:27 På nivå nummer 2 finns "fina proteiner" 00:20:45 Vad som kallas för antiinflammatorisk kost skiljer sig mellan olika böcker 00:23:59 Borelius favoritrecept följer inte hennes egen matpyramid 00:25:20 På nivå 3 finns fetter med oljor och fetter 00:35:38 Nivå 4 är stärkelse och frukt 00:38:27 Äter man verkligen som på stenåldern när man äter så här? 00:43:42 Det olika sätt man mäter hur antiinflammatoriskt någon äter inom forskningen

Om Podcasten

I Hälsoveckan by Tyngre snackas det om viktiga och oviktiga ämnen relaterade till kost, hälsa och träning. Medverkar gör dietisterna Linnea Bärebring (PhD) och Erik Dunåker samt fysioterapeuten Jacob Gudiol (MSc). Introt är skapat av Amadeus Hedlund