130. En diet personligt anpassad efter proteomet vs vanlig medelhavskost

Jacob och Erik diskuterar en studie där man testat en personligt anpassad diet mot en mer generisk medelhavskost. Den personliga dieten påstods vara anpassad efter deltagarnas proteom, gener och matvanor. Deltagarna blev indelade i fem olika grupper med namnen lipid metabolism, carbohydrate metabolism, systemic inflammation, oxidative stress, and microbiota status och sen jämförde man det mot en kontrollgrupp som fick ganska klassiska kostråd. Efter det diskuteras en lyssnarfråga som berör inflammatorisk och antiinflammatorisk kost och en lyssnarfråga kring IBS och magkatarr. På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt. Hålltider (00:00:00) Introsnack (00:04:25) Personlig diet anpassad efter en persons egna biologi (00:20:04) Bilderna finns på vår instagram @halsoveckanbytyngre (00:26:15) Det går utmärkt att testa individanpassade lösningar i stora RCT-studier (00:30:48) Finns det någon forskning bakom inflammatorisk och antiinflammatorisk kost (00:51:58) Hur ser kostråden ut vid IBS eller magkatarr?

Om Podcasten

I Hälsoveckan by Tyngre snackas det om viktiga och oviktiga ämnen relaterade till kost, hälsa och träning. Medverkar gör dietisterna Linnea Bärebring (PhD) och Erik Dunåker samt fysioterapeuten Jacob Gudiol (MSc). Introt är skapat av Amadeus Hedlund