”Det är inte storleken det kommer an på” – röster och intryck från Färöarna del 1

Det är lite skämmigt att komma till Färöarna, för där vet man väldigt mycket om våra författare och vårt kulturliv medan vi inte känner till någonting om deras, säger kulturradions Mia Gerdin som åkte till Färöarna för att prata om litteratur, språk och identitet.

Den lilla ögruppen i Nordatlanten har under de senaste 20 åren med snabba steg klivit in i it-åldern, långa biltunnlar har byggts genom bergen och under vattnet och efter att ha släpat efter med både TV och systembolag så är man nu i kapp övriga Norden. Samtidigt lever traditionerna kvar, t ex kvaddansen med rötter i tidiga medeltiden och vädret spelar fortfarande en dominerande roll för vardagen – vindarna kan kasta bilar ner i havet.. I första programmet av två får vi möta unga bloggare, traditionella kvaddansare och Färöarnas första kvinnliga romanförfattare. I programmet medverkar Anna Mattsson som är svensk författare och översättare av bl a färöisk litteratur, Turid Sigurdadottir, professor i färöiska språket och litteraturen, Una Nielsdottir Galan som är 17 år och bloggar tillsammans med sin kompis Markus Josenius Hammer som är 18.  Fjöllini dansa heter deras blogg. Rasmus A Joensen sjunger ett kväde a capella – han  är ordförande i kvaddansföreningen och så möter vi författaren  Jóanes Nielsen som nominerades till Nordiska Rådets Litteraturpris 2013 för sin roman Brahmadellerna. Vi möter också Oddvör Johansen som var den första kvinnan som fick en roman utgiven på Färöarna.  Den kom 1982 och finns översatt till svenska, Livets sommar. Musiken i programmet är med Kings of Convenience, Valravn, Teitur och gammalt kväde, Brynhildartattur.

Om Podcasten

Sidan uppdateras inte. Korsbefruktningar mellan konst och samhälle. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Mattias Hermansson