Kulturreportaget i P1

Två år efter #metoo: Teatermannen, makten och tystnaden

av Kulturreportaget i P1 | Publicerades 11/5/2019

Det gått två år sedan metoo-uppropet #tystnadtagning rasade hundratals vittnesmål av kvinnor inom teatern om manliga kollegors trakasserier, sexism och övergrepp. Vad hände sen med "Teatermannen"?

Uppropet #tystnadtagning satte inte bara ljus på offret  fingret sattes också på förövaren, "Teatermannen": macho, gränsöverskridande och våldsam. Men, hur är det egentligen att vara man på teatern idag? Vilka svårigheter möter den som själv försöker hitta en ny mansroll? Och vem tillåts definiera hur en man får vara? Det är ett skoningslöst debattklimat idag och män har ju också börjat hålla mer tyst, för att man har fått lära sig att man är en man och som en man är man alltid en förövare. Så säger Daniel Ohlsson, en av skådespelarna på Teater Reflex i Kärrtorp där dom repeterar pjäsen Gudarna, en pjäs som försöker ta tag i vår tids mest kontroversiella figur, den vita, heterosexuella mannen. I det här reportaget får vi möta manliga skådespelare i olika åldrar som funderar över mansrollen på och utanför scenen och hur den hänger ihop med strukturer, makt, tystnadskulturer och ekonomiska intressen. Ett reportage av Tobias Aspelin.

Om Podcasten

Reportage från kulturredaktionen P1 som introducerar, fördjupar och analyserar. Ansvarig utgivare: Katarina Dahlgren Svanevik