De sparar på utrotningshotade ljud

I Linköping och i Oxford pågår projekt för att bevara ljud som är på väg att utrotas

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Torsten Nilsson arbetar på Flygvapenmuseum i Linköping och han var under fyra projektledare för ”Sound of changes”där museer i Sverige, Finland, Tyskland, Slovenien och Polen samlade in utrotningshotade ljud. Vi får bland annat höra en stångjärnshammare, facit räknemaskin och en kompressor. 

I Oxford driver Stuart Fowkes sidan Cities and memory, ett av världens största ljudprojekt. Det är bland annat en stor världskarta där man kan lyssna på över 6000 ljud från 115 länder och till varje punkt på kartan finns två ljud - en fältinspelning och en variant på det ljudet tolkat av en konstnär. Ljuden blir ibland till album och vi lyssnar till en knölval som blivit musik i låten Majestic Mammalia från skivan Polar Sounds. Förutom världsljuden finns också Obsolete sounds (föråldrade ljud), en databas med utrotningshotade ljud som han dragit igång fristående från Torsten Nilssons projekt, här finns bland annat modemets karakteristiska ljud, ljudet av en walkman och ringsignalerna från gamla mobiltelefoner.

Reporter och producent: Joseph Knevel
Slutmix: Maths Källqvist
Musik: Du hast av Rammstein
Majestic Mammalia av Mr Sakitumi från skivan Polar Sounds

En produktion av Knevel

Om Podcasten

Om ljudets olika skepnader och vad det gör med oss. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Olof Ekerlid