Äkta svensk Hare Krishna-rock

Varför är LP-skivor från den svenska Hare Krishna-rörelsen så vanliga på svenska loppisar? Vad gör en av samfundets högsta internationella ledare på plattorna? Och hur blev musiken så funkig?

Det svenska jazzrockbandet Rasa har i decennier förbryllat svenska skivsamlare och loppisgrävare. Bandets nio LP-skivor, med sina hinduistiska och ofta psykedeliska omslagsmotiv, sticker onekligen ut i loppmarknadens skivbackar. Skivorna är närmast ofattbart vanliga på svenska loppisar och skivbörsar, särskilt med tanke på att bandet var nära kopplat till den svenska Hare Krishna-rörelsen (som ju aldrig varit särskilt stor) och att skivorna gavs ut på ett eget skivbolag, långt bortom skivindustrins distributionskanaler. Och musiken är minst sagt spretig Rasa testade i princip alla musikaliska grepp mellan mantran, jazzrock, reggae och new age-klingande synthpop. I veckans Loppmarknadsarkeologerna gräver vi i historien bakom den svenska Hare Krishna-rocken. Det visar sig att Rasas sångare, producent och musikaliska centralgestalt, Visnupada (även känd som Harikesa Swami eller Robert Campagnola) vid den här tiden också var en av de högst uppsatta ledarna i den internationella Hare Krishna-rörelsen. Ytterligare bakgrundshistoria får vi från Jörgen Sundvall (på den tiden känd som Vegavan Das), en av de som tog Hare Krishna-rörelsen till Sverige. Programledare: Maja Åström och Tommie Jönsson Loppmarknadsarkeologerna görs av produktionsbolaget Rundfunk Media för Sveriges Radio.

Om Podcasten

Om gamla billiga ting och historierna bakom dem. Med Tommie Jönsson och Maja Åström. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Nina Glans