Elorgelns uppgång och fall

Med rytmbox, automatiskt baskomp och dubbla klaviaturer var elorgeln 1970-talets stora skrytinstrument. Men idag skänks de förr så högteknologiska musikmaskinerna bort.

Elorgeln gjorde det möjligt för amatörorganister att låta som ett helt band hemma i vardagsrummet. Med 80-talet kom dock smidigare och mer bärbar teknik som kunde göra exakt samma saker som hemmaorgeln, men var som helst till exempel på picknicken. Elorgeln blev allt svårare att sälja och idag är det få som ser något värde i den. På loppisar och i annonser kostar de några futtiga hundralappar. Om de inte skänks bort mot hämtning. Musikproducenten och instrumentsamlare Mattias Olsson har genom åren hämtat ett tjugotal elorglar. Han uppskattar att samlingen inte kostat honom mer än 2000 kronor. I veckans avsnitt berättar han om kärleken till instrumentet samt förklarar tekniken och visionerna bakom. Dessutom ringer vi upp skivproducenten och Sten & Stanley-medlemmen Ebbe Nilsson för att fråga vem det egentligen är som döljer sig bakom artistnamnet på LP-serien Nils Dacke spelar partyorgel (volym 1-7).  Programledare: Maja Åström och Tommie Jönsson. Loppmarknadsarkeologerna görs av produktionsbolaget Rundfunk Media för Sveriges Radio.

Om Podcasten

Om gamla billiga ting och historierna bakom dem. Med Tommie Jönsson och Maja Åström. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Nina Glans