Los Vegos

Förkylningsmat

av Los Vegos | Publicerades 1/10/2017

Det är svintrist att vara sjuk. Som tur är har man ofta ett litet naturapotek i kylen utan att man tänker på det. På menyn: förkylningsguacamole, morotssoppa och glutenfria bovetepannkakor med blåbär.

Recept: Therese Svensson Jag var sjuk för ett tag sen, faktiskt precis innan vi spelade in det här avsnittet. Det var skittråkigt. Dock är det svårt att undvika trots att mina väskor dignar av handdesinfektionsflaskor. Jag sysselsatte mig med att läsa om flappers, uppdaterade mina virkningskunskaper samt åt sjukt mycket förkylningsguacamole. Den är full av antiinflammatorisk lök och vitlök, endorfinhöjande chili, stärkande olivolja och C-vitaminrik persilja. Vissa skulle kanske kalla den för en superfoodboostad guaca-bowl men eftersom jag har lite värdighet kvar i kroppen får den titeln stå i skamvrån. För bland det tramsigaste jag vet är just bowls - för dig som missat alla mindfulnessflöden de senaste fem åren är det helt enkelt att man lägger mat (gärna kalla rester och sallad) i en skål. Jag sa till min producent Tommie häromveckan att vi skulle mynta assietten som ny matgrej: hacka grönsaker, lägg skiten på en asiett, BOOM! Vegan assiett! Så knäppt. Däremot älskar jag ju att äta mat i skål så kalla mig ambivalent. Tips! Probiotika. Har du latat dig med probiotikan på sistone och inte vårdat ditt kära tarmsystem som ju är himla viktigt för hälsan, kan du även klicka i lite tjockyoghurt i guacamolen, alternativt ta lite extra mjölksyrebakterietabletter som finns på apoteket. Det är förmodligen mitt bästa hälsohack för det har bland annat gjort underverk för mina matintoleranser. Förkylningsguacamole Vegan, glutenfritt, laktosfritt, mjölkfritt Ingredienser: 4 mogna avokados ½ rödlök 1-2 vitlöksklyftor ½-1 chili av valfri sort Ca 1 dl hackad persilja 1/2 citron 1 msk olivolja 1-2 rödbetor eller två tjocka morötter   Gör så här: Gröp ur avokados och mosa grovt i en mortel eller i en bunke. Det får gärna vara klumpar kvar så det inte blir en helt söndermosad smet. Tillsätt finhackad rödlök, hackad persilja, olivolja, skivad vitlök, skivad chili och citronsaft. Börja med lite vitlök, chili och citronsaft och tillsätt mer efter egen smak. Salta. Nu ska vi göra råa rödbetschips Skrubba betorna och skär bort rumpan och hatten. Hyvla, skär eller mandolina till tunna chips. Funkar med tjocka morötter också. Ät och känn dig friskare!     Morotssoppa med kokos, lime, ingefära och koriander Vegan, laktosfritt, mjölkfritt, glutenfritt Det är ju många som älskar soppa, mig inkluderat, men tyvärr brukar det vara hopplöst att äta soppa ute eftersom folk gillar att proppa i kogrädde i allt. Hopplöst för oss som är allergiker eller bara inte käkar komjölkprodukter. Här gör jag en basic morotssoppa som är vegansk och glutenfri. Dessutom enkel att göra med massor av asiatiska aromer som passar bra när man är förkyld och kanske inte känner så mycket smaker eftersom ens näsa är täppt. Chilistyrkan kan du justera så du svettas ut snoret ur näsan, typ. Älskar du komjölkprodukter och gluten och känner dig nu hemskt diskriminerad så kan du alltid smöra en limpa och doppa i soppan. Då blir alla glada och nöjda. Kökshack: ingefära. Färsk ingefära är lite hopplöst att ha hemma för jag använder så lite åt gången så den hinner bli dålig däremellan. Men min kille brukar skala en bit färsk ingefära, frysa in den, och sen tar han bara ut den och riven på rivjärn när han vill ha det i maten. Skitsmart och räcker för evigt.    Ingredienser ca 4 portioner: 1 burk kokosmjölk (ej light) Ett knippe morötter 2 gula lökar 4 vitlöksklyftor Färsk ingefära ca storleken av en tumme Torkade limeblad Valfri currypasta Färsk koriander eller thaibasilika   Gör så här: Rosta grovt skivad lök och morötter i kokosolja eller rapsolja i en stor kastrull. Tillsätt en tesked currypasta, skalad och strimlad ingefära och krossad vitlök. Häll på kokosmjölk och 3 torkade limeblad. Låt puttra ihop morötterna blivit mjuka, ca 15 minuter, och ta upp limebladen. Stavmixa...

Om Podcasten

Här är maten alltid grön, rolig att laga och enkel att lyckas med. Gott blir det också! Therese Svensson är din gröna kock och matkamrat. Vi lagar vegetariskt, lite veganskt och ofta glutenfritt. Ansvarig utgivare: Silan Diljen