Los Vegos

Prep meals - grundrätter för hela veckan!

av Los Vegos | Publicerades 1/10/2017

I restaurangkök börjar man inte laga maten när gästen beställer den, utan man preppar maten innan, så långt det är möjligt. Alltså: man förbereder. Och det här är smart. Apa efter det hemma hos dig.)

Recept: Therese Svensson Att preppa betyder att du inte behöver återuppfinna en ny rätt varje gång du börjar bli hungrig. Du har nämligen massa grejer färdiga som du kan lägga ihop. Se det som att du har en egen privat liten buffé hemma i kylen. Den senaste tiden har prep-fenomenet blivit ENORMT på internet. Där folk stolt visar upp färdiga plastbyttor med sina förberedda råvaror. Det är lika praktiskt att göra som ensamstående student som barnfamilj eller om du bor i kollektiv eller är ett högpresterande par med lågt matlagningsintresse. Ju mer du preppar, desto mer tid har du tid till de riktigt roliga sakerna: äta, slacka och snacka skit. Tips: När du använder ugnen, passa på att rosta lite smaksättare, tex en delad citron som du lägger med snittytan uppåt, då kommer den få en härligt grillad karamelliserad smak som är god att pressa över maten. Det är även svingott att ugnsbaka ett helt vitlöksknippe, se bara till att de är täckta med olja. Sen kommer du klappa dig själv på axeln för att du har supergoda vitlöksklyftor som du klämmer ur skalet och äter som världens godaste godis, eller mosat till en användbar vitlökskräm som du kan använda till allt från dina rostade rotfrukter till att göra en aioli eller att helt enkelt bre på nyrostat bröd för världens godaste vitlöksbröd.   Veganmajonnäs, en grundsås med tre smaker Vegan Håll i hatten och bli inte rädda, för nu pratar vi emulsion. Det må låta som en kemilektion eller som en romantisk låt på franska. Men det är i själva verket en lika svingod som superenkel teknik för att få till en tjock sås. För att citera internet: en emulsion en blandning av två vätskor som normalt inte blandar sig, till exempel vatten och olja eller fett. Emulsionen framställs genom att den ena substansen slås sönder till så små droppar att de flyter omkring fritt i den omslutande vätskan. Vi använder alltså våld för att göra världens godaste sås - eller i detta fall en stavmixer! Principen är alltså som en vanlig majonnäs att mixa äggula med olja men i detta fall använder vi sojamjölk istället för äggula vilket funkar prima. Här delar vi sen upp majon i tre skålar för vi ska ha tre smaker. En håller vi neutral som den är, den andre pressar vi vitlök i så det blir en aioli och den tredje blandar vi med hackad gurka, mynta och vitlök till en tzatziki. GÖR SÅ HÄR: Häll 1 dl sojamjölk, 1 dl rapsolja och 1 tesked vitvinsvinäger eller dijonsenap i en hög mixerskål. Sätt ned stavmixern och kör på max tills det bildas en tjock sås. Vill du ha tjockare konsistens häller du på mer olja. Smaka av med salt och peppar. Klart! Nu kan du dela upp majon i tre skålar behåll den första neutral. I en andra skålen blandar du pressad vitlök samt en tesked olivolja och då får du en vegan-aioli. I den tredje blandar du ned strimlad gurka, mynta, hackad vitlök och nymald svartpeppar till en tzatziki. Smaka av efter eget tycke!       Ugnsbakade rotfrukter Vegan En grundbult i grön matlagning goda ugnsbakade rotfrukter! Kan användas till allt. När du tröttnar på att äta dem kan du mixa dem till en rotfruktshummus eller spä ut med havregrädde och mixa till en slät rotfruktssoppa som du smaksätter med dina favoritörter. Gör så här: Skölj och rensa ett gäng rotfrukter du behöver inte skala. Om du skär dem i samma storlek så de tillagas de på ungefär samma tid. Lägg rotfrukterna i ett lager på en bakplåtspappersklädd plåt. Ringla över lite rapsolja, ca en matsked, salta och mal över lite nymald svartpeppar. Skaka eller rör om allt så allt täcks av oljan. Kör in i ugnen på 200 grader tills rotfrukterna blivit lite skrynkliga och fått svartrostade fläckar här och var. Kolla efter 20 minuter och förläng eventuellt tiden med 5 minuter åt gången. Servering: Ta ut och ät som de är eller med en god topping som...

Om Podcasten

Här är maten alltid grön, rolig att laga och enkel att lyckas med. Gott blir det också! Therese Svensson är din gröna kock och matkamrat. Vi lagar vegetariskt, lite veganskt och ofta glutenfritt. Ansvarig utgivare: Silan Diljen