17. Judiskt matarv: cholent, challah och kifoloch

Maträtter, dofter och platser har förmågan att väcka minnen och binda samman dåtid och nutid. I detta avsnitt av Matarvspodden pratas det bröd, ost, kastanjer, platser, matminnen och judiskt kulturarv med Elisabeth Fogel, författare, och Elisabeth Punzi, psykolog och kulturarvsforskare. De delar med sig av kunskaper och erfarenheter om judiskt matarv, från barndomsminnen till mattraditioner i ett nytt land. MedverkandeElisabeth Punzi, psykolog och kulturarvsforskare, Institutionen för socialt arbete och Centrum för kritiska kulturarvsstudier, Göteborgs universitetElisabeth Fogel, författare till boken Från Sighet till Göteborg: Riszis och Leibis resa genom livet (Bokförlaget Korpen 2023) Lisa Haeger, Matarvspoddens moderatorProducent: Jenny Högström Berntson, Centrum för kritiska kulturarvsstudier, Göteborgs universitet Ljudtekniker: Mikael Werliin, Medieteknik, Göteborgs universitet

Om Podcasten

I Matarvspodden möter vi forskare och författare i spännande samtal om mat som kulturarv. Mat hör ihop med människans överlevnad, men också med sociala mönster, livsvillkor, kultur och identitet. Kopplat till mat, recept och måltidsformer finns traditioner som förmedlas över generationer och på olika sätt speglar både individers och större gruppers kulturarv. Vi möter matarv genom olika ämnesingångar som arkeologi, konst, religion, etnologi och historia. Vi fångar upp teman som skolmat, läskhistoria, sjömat, vikingatidens mat och mat i antikens Rom. Vi pratar mat i kristider, kräftskivans kulturarv, mat och sorg, godis och fredagsmys. Matarvspodden finansieras genom bidrag ur Stiftelsen Gustaf Adolf Bratts föreläsningsfond och Lennart J. Hägglunds stiftelse för arkeologisk forskning, samt Centrum för kritiska kulturarvsstudier vid Göteborgs universitet. På hemsida delar vi länkar och bilder kopplat till poddavsnitten: https://www.gu.se/kritiska-kulturarvsstudier/cchss-poddar/