3. Sjukhusmat och vardagsmat: mattraditioner vi alla berörs av

Lisa Haeger möter Christine Caux Gustafsson, Malin Broby och Lisa Sputnes Mouwitz och diskuterar mattraditioner och matminnen i svenska hushåll och sjukhus genom tiderna. Vad kan museimagasinen berätta om svenska mattraditioner, patienters sjukhusmåltider och storkok? Christine Caux Gustafsson (antikvarie) och  Malin Broby (museipedagog) arbetar på Mölndals stadsmuseum, bland annat med utställningen Mat i nöd och lust. Lisa Sputnes Mouwitz är chef för Medicinhistoriska museet i Göteborg och de har alla studerat matarv kopplat till sina museers samlingar.Kulturarvsakademin, #matarv: https://www.gu.se/kritiska-kulturarvsstudier/forskning/matarvUtställningen Mat i nöd och lust: https://www.molndal.se/molndals-stadsmuseum/arkiv/pa-gang/evenemang/2020-02-08-mat---i-nod-och-lust....

Om Podcasten

I Matarvspodden möter vi forskare och författare i spännande samtal om mat som kulturarv. Mat hör ihop med människans överlevnad, men också med sociala mönster, livsvillkor, kultur och identitet. Kopplat till mat, recept och måltidsformer finns traditioner som förmedlas över generationer och på olika sätt speglar både individers och större gruppers kulturarv. Vi möter matarv genom olika ämnesingångar som arkeologi, konst, religion, etnologi och historia. Vi fångar upp teman som skolmat, läskhistoria, sjömat, vikingatidens mat och mat i antikens Rom. Vi pratar mat i kristider, kräftskivans kulturarv, mat och sorg, godis och fredagsmys. Matarvspodden finansieras genom bidrag ur Stiftelsen Gustaf Adolf Bratts föreläsningsfond och Lennart J. Hägglunds stiftelse för arkeologisk forskning, samt Centrum för kritiska kulturarvsstudier vid Göteborgs universitet. På hemsida delar vi länkar och bilder kopplat till poddavsnitten: https://www.gu.se/kritiska-kulturarvsstudier/cchss-poddar/