30. 800 år av matarv

Matarvspodden gästas av Richard Tellström, känd genom bland annat SVT:s Historieätarna och Landet Brunsås och aktuell med den nya boken Varje tugga är en tanke: svensk matkultur under 800 år. I podden får vi ta del av matarvskunskaper och nedslag i vårt svenska matarv från 1200-talet till dags dato. Vi får följa med på en vandring genom människors värderingar om mat och drycker, från fastedagar till kunglig måltidskultur och klasskodad mat. Vi möter Cajsa Warg, Carl von Linné och Alva Myrdal liksom teatralisk mat, konfektbord, överflödesförordningar, pietism, hushållsföremål och traditioner. Vad är tidstypiskt för olika perioder? Och står vi månne inför ett paradigmskifte i hur vi ser på matkulturen?Medverkande:Richard Tellström, etnolog och mathistoriker Lisa Haeger, moderator Matarvspodden

Om Podcasten

I Matarvspodden möter vi forskare och författare i spännande samtal om mat som kulturarv. Mat hör ihop med människans överlevnad, men också med sociala mönster, livsvillkor, kultur och identitet. Kopplat till mat, recept och måltidsformer finns traditioner som förmedlas över generationer och på olika sätt speglar både individers och större gruppers kulturarv. Vi möter matarv genom olika ämnesingångar som arkeologi, konst, religion, etnologi och historia. Vi fångar upp teman som skolmat, läskhistoria, sjömat, vikingatidens mat och mat i antikens Rom. Vi pratar mat i kristider, kräftskivans kulturarv, mat och sorg, godis och fredagsmys. Matarvspodden finansieras genom bidrag ur Stiftelsen Gustaf Adolf Bratts föreläsningsfond och Lennart J. Hägglunds stiftelse för arkeologisk forskning, samt Centrum för kritiska kulturarvsstudier vid Göteborgs universitet. På hemsida delar vi länkar och bilder kopplat till poddavsnitten: https://www.gu.se/kritiska-kulturarvsstudier/cchss-poddar/