32. Hantverksöl och mikrobryggerier

Vi pratar bryggeriunder och hantverksöl med Annelie Sjölander-Lindqvist och Wilhelm Skoglund som forskat om hantverksbryggerier, turism, kreativt entreprenörskap och landsbygdsutveckling. Matarvspodden ger sig i kast med ölhistoria, från när öl var daglig dryck för alla åldrar, till när öl fungerade som betalningsmedel, från gårdsbryggeriernas tid till dagens trenddryck och hantverksbryggeriernas tid. Vi pratar om vad som är lokalt i lokala ölsorter, om marknadsföring, turism och ölens symboliska värden. Och missa inte vår ölprovning i studion!Deltagare:Annelie Sjölander-Lindqvist, universitetslektor i humanekologi och docent i socialantropologi, Institutionen för globala studier, Göteborgs universitet.Wilhelm Skoglund, universitetslektor i företagsekonomi, Mittuniversitetet.Lisa Haeger, Matarvspoddens moderator.

Om Podcasten

I Matarvspodden möter vi forskare och författare i spännande samtal om mat som kulturarv. Mat hör ihop med människans överlevnad, men också med sociala mönster, livsvillkor, kultur och identitet. Kopplat till mat, recept och måltidsformer finns traditioner som förmedlas över generationer och på olika sätt speglar både individers och större gruppers kulturarv. Vi möter matarv genom olika ämnesingångar som arkeologi, konst, religion, etnologi och historia. Vi fångar upp teman som skolmat, läskhistoria, sjömat, vikingatidens mat och mat i antikens Rom. Vi pratar mat i kristider, kräftskivans kulturarv, mat och sorg, godis och fredagsmys. Matarvspodden finansieras genom bidrag ur Stiftelsen Gustaf Adolf Bratts föreläsningsfond och Lennart J. Hägglunds stiftelse för arkeologisk forskning, samt Centrum för kritiska kulturarvsstudier vid Göteborgs universitet. På hemsida delar vi länkar och bilder kopplat till poddavsnitten: https://www.gu.se/kritiska-kulturarvsstudier/cchss-poddar/