34. Hummerspår

Humrar har lämnat spår i kulturhistorien och förknippas inte sällan med lyx och överflöd. Under lång tid har humrar varit viktiga resurser för människors strävanden, oavsett om det handlat om fiske, konst, djurrätt, regional marknadsföring eller som meningsbärande ingrediens i lyxiga måltider. Matarvspodden gästas av etnologen Simon Ekström som ger oss en inblick i hummerns mångfasetterade roll i vårt matarv – från de fattiga fiskarnas vardagsmat till fine dining personifierad.Medverkande:Simon Ekström, professor i etnolog vid Institutionen för etnologi, religionshistoria och genusvetenskap och Centrum för maritima studier, Stockholms universitetLisa Haeger, Matarvspoddens moderator

Om Podcasten

I Matarvspodden möter vi forskare och författare i spännande samtal om mat som kulturarv. Mat hör ihop med människans överlevnad, men också med sociala mönster, livsvillkor, kultur och identitet. Kopplat till mat, recept och måltidsformer finns traditioner som förmedlas över generationer och på olika sätt speglar både individers och större gruppers kulturarv. Vi möter matarv genom olika ämnesingångar som arkeologi, konst, religion, etnologi och historia. Vi fångar upp teman som skolmat, läskhistoria, sjömat, vikingatidens mat och mat i antikens Rom. Vi pratar mat i kristider, kräftskivans kulturarv, mat och sorg, godis och fredagsmys. Matarvspodden finansieras genom bidrag ur Stiftelsen Gustaf Adolf Bratts föreläsningsfond och Lennart J. Hägglunds stiftelse för arkeologisk forskning, samt Centrum för kritiska kulturarvsstudier vid Göteborgs universitet. På hemsida delar vi länkar och bilder kopplat till poddavsnitten: https://www.gu.se/kritiska-kulturarvsstudier/cchss-poddar/