35. Medeltida påskmat

Den medeltida matordningen på våren var en blandning av försakelse och frosseri. Under långfastan innan påsk var kött, mjölk och ägg förbjuden mat. När fastan bröts på Påskdagen passade man på att äta rejält av allt som varit förbjudet under fastan. I medeltidsstaden Lödöse har arkeologerna hittat spår från både fasta och fest.Men vad åt man vid vårens högtider och vilka källor finns det? Vilka skillnader kan man se mellan mat vid olika högtider under året och vilka likheter finns det mellan vår påskmat idag och det man åt i Medeltidens Sverige?MedverkandeMarie Schmidt, arkeolog och museipedagog, Lödöse museumLiselotte Öhrling, arkeolog och museipedagog, Lödöse museumHaeger, Matarvspoddens moderatorProducent: Jenny Högström Berntson, Göteborgs universitetLjudtekniker: Mikael Werliin, Medieteknik, Göteborgs universitet För recept och lästips: https://www.gu.se/kritiska-kulturarvsstudier/cchss-poddar/matarvspoddenMusikslinga: Medieteknik

Om Podcasten

I Matarvspodden möter vi forskare och författare i spännande samtal om mat som kulturarv. Mat hör ihop med människans överlevnad, men också med sociala mönster, livsvillkor, kultur och identitet. Kopplat till mat, recept och måltidsformer finns traditioner som förmedlas över generationer och på olika sätt speglar både individers och större gruppers kulturarv. Vi möter matarv genom olika ämnesingångar som arkeologi, konst, religion, etnologi och historia. Vi fångar upp teman som skolmat, läskhistoria, sjömat, vikingatidens mat och mat i antikens Rom. Vi pratar mat i kristider, kräftskivans kulturarv, mat och sorg, godis och fredagsmys. Matarvspodden finansieras genom bidrag ur Stiftelsen Gustaf Adolf Bratts föreläsningsfond och Lennart J. Hägglunds stiftelse för arkeologisk forskning, samt Centrum för kritiska kulturarvsstudier vid Göteborgs universitet. På hemsida delar vi länkar och bilder kopplat till poddavsnitten: https://www.gu.se/kritiska-kulturarvsstudier/cchss-poddar/